Меркель позитивно сприймає підвищення оборонних витрат

Меркель позитивно сприймає підвищення оборонних витрат

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель обіцяє поглиблення співпраці з НАТО і підвищення військових витрат, проте не такими темпами, як вимагає американський президент.

Кілька слів на дану тему глава уряду сказала в ході дебатів щодо бюджету ФРН в середу в Бундестазі, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Ми робимо ставку на такі союзи як НАТО... Не готуватися до захисту альянсу було б недбалістю", - заявила Меркель, згадавши натомість Сирію, Афганістан і східну Україну.

Вона сказала, що "дуже вдячна" за те, що в бюджеті передбачено підвищення оборонних витрат, нагадавши, що країна взяла на себе зобов'язання збільшити витрати на оборону до 2025 року до 1,5% від обсягу ВВП. Це не відповідає зобов'язанням, узятим в 2014 році в Вельсі, довести дану статтю витрат 2%.

Канцлер визнала, що зростання "недостатнє", що є "критичні зауваження" з боку США з приводу того, що Німеччина вкладає "недостатньо" в оборонну область.

Читайте також: Трамп погрожує вивести війська США з країн НАТО, які недодають гроші на оборону - NYT

Проект бюджету міністерства фінансів на 2019 рік передбачає збільшення військових витрат на близько 4 млрд євро до 42,90 млрд євро (в порівнянні з 38,5 млрд євро в 2018), проте "квота НАТО" складе водночас лише 1,31% валового внутрішнього продукту ФРН.

Такі "успіхи" Берліна очевидно не задовольнять президента США Дональда Трампа, який днями написав гнівного листа Меркель, зазначивши, що в Америці "росте розчарування, що деякі з союзників не виконали свої обіцянки". Подібні листи, як пише американська New York Times, американський лідер направив також главам Бельгії, Канади і Норвегії.

Як повідомлялося, наступного тижня в Брюсселі відбудеться саміт альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-