Польща хоче відмовитися від російського газу після запуску Baltic Pipe

Польща хоче відмовитися від російського газу після запуску Baltic Pipe

Укрінформ
Після 2022 року Польща планує ввести в дію газопровід Baltic Pipe із Норвегії і тоді вже не потребуватиме довгострокових контрактів з Росією щодо постачання палива.

Про це заявив у понеділок уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Після 2022 року Польща не потребуватиме довгострокових контрактів з Росією", - заявив Наїмський.

За його словами, паливо до країни надходитиме газопроводом Baltic Pipe із Норвегії і через LNG термінал в Свіноуйсьцє.

Рішення Стокгольмського арбітражу, який визнав право польської нафтогазової компанії PGNiG вимагати від Газпрому зниження ціни за так званим Ямальським довгостроковим контрактом представник уряду назвав "корисним".

"Цей вирок є корисним, який визнає обгрунтованість основних елементів скарги PGNiG (проти Газпрому). Чекаємо на подальший розвиток подій", - сказав Наїмський.

Читайте також: Стокгольмський арбітраж став на бік Польщі у суперечці з Росією

Він також звернув увагу на документ Вищої контрольної палати (NIK) Польщі з 2013 року щодо перевірки укладення газових угод між Польщею та Росією упродовж 2006-2011 років, з якого знято гриф "таємно". Уповноважений зазначив, що тогочасне керівництво країни, зокрема екс-прем’єр-міністр Дональд Туск та колишній віце-прем’єр Вальдемар Павляк, несе "політичну" відповідальність за невдалі, з погляду Польщі, переговори з Росією упродовж 2008-2010 років щодо укладення нового контракту на газ. За їх результатами, як наголосив Наїмський, Польща фактично втратила контроль над власною газотранспортною системою, в результаті чого упродовж 2010-2017 років недоотримала за транзит російського газу 1,5 млрд злотих (близько 400 млн дол.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-