Курц вважає важливою зміну фокусу уваги ЄС щодо біженців

Курц вважає важливою зміну фокусу уваги ЄС щодо біженців

Укрінформ
Канцлер Австрії Себастьян Курц вважає важливим і правильним зміщення фокусу ЄС у питанні біженців, який стався в ході саміту.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ZIB 2.

«Нинішнє рішення стало поворотом: від необмеженого прийому до ідеї, що людей можна повертати назад. Це ще треба реалізувати, але я оптимістичний», - заявив Курц.

Читайте також: Чехія та Угорщина спростовують угоду з Берліном щодо мігрантів

«У Європі немає солідарності з питання міграції», - констатував канцлер. За його словами, боротьба за розподіл біженців між собою нікуди європейські країни не привела, і голова австрійського уряду сумнівається, що коли-небудь з нею взагалі вдасться домовитися.

При цьому Курц вважає позитивним те, що на саміті вперше прозвучала думка, що один лише розподіл біженців всередині ЄС не стане відповіддю на проблему - нею має стати захист зовнішніх кордонів. Зараз фокус якраз перемістився на теми, де може бути досягнута єдність, де можливі компроміси; захист кордонів якраз є такою темою. Всі глави держав і урядів, запевнив він, готові збільшити фінансування на зміцнення Frontex, внести свій внесок у захист зовнішніх кордонів.

Читайте також: Швеція розширить контроль за своїми кордонами

Австрійський канцлер також відзначив важливість роботи з транзитними країнами в «малих групах», коли окремі європейські держави будуть вести переговори з третіми країнами, такими як Лівія, Єгипет та інші, використовуючи свої традиційні зв'язки. Певна співпраця вже є, зараз її треба поступово поглиблювати, використовуючи як фінансові важелі, так і політику тиску, в разі необхідності. Мова про це піде, зокрема, під час чергового саміту ЄС-Африка, який відбудеться під час головування Австрії в Раді ЄС, що починається 1 липня.

Курц також повідомив, що у разі відмови з боку сусідньої Німеччини у пропуску на кордоні для певних груп мігрантів, Австрія відповість адекватними заходами, ввівши аналогічні заборони на своїх кордонах з іншими, насамперед, південними країнами. При цьому він нагадав, що, хоча про Італії та Греції говорять як про держави, найбільш постраждалі від хвилі біженців, за кількістю прибулих на душу власного населення Австрія прийняла більше шукачів притулку, ніж вони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-