Німеччина поки не може витрачати 2% ВВП на оборону - Меркель

Німеччина поки не може витрачати 2% ВВП на оборону - Меркель

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель визнала, що її країна до 2024 року не зможе досягти поставленого завдання довести оборонний бюджет до 2% ВВП.

Про це вона заявила на спільній з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом прес-конференції у п'ятницю в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зобов'язалися (у 2014 році) у наступні 10 років збільшувати наш оборонний бюджет в напрямку 2%. Ми безперечно це робимо. Однак якщо ми сьогодні подивимося і реалістично порахуємо, то 2% відсотків ми не досягнемо", - визнала вона.

У той же час канцлер запевнила, що Німеччина досягне іншої мети, поставленої також НАТО, а саме виділення 20% оборонних витрат на переозброєння, придбання нових видів озброєнь.

Читайте також: НАТО планує розгорнути новий командний центр у Німеччині

 Столтенберг нагадав, що в 2014 році, коли країни зобов'язалися підвищити свої оборонні бюджети і довести їх до 2-відсоткової позначки протягом десятиліття, йшлося про те, що мають бути зроблені різні кроки. Спершу деякі країни, серед яких і Німеччина, мали припинити скорочувати видатки на оборону. ФРН збільшила, але, як найбільша економіка Європи, може зробити і більше, відзначив він, додавши, що це має стати важливим прикладом для інших. Загалом зараз дедалі більше країн йдуть у напрямку збільшення, але для досягнення мети потрібен час. При цьому генсек НАТО наголосив, що важливо не просто виділяти більше коштів, потрібно робити це "краще", тобто якісніше. 

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-