У Ризі українська діаспора взяла участь у вшануванні жертв депортації 1941 року

У Ризі українська діаспора взяла участь у вшануванні жертв депортації 1941 року

Фото, відео
Укрінформ
У латвійській столиці пройшли щорічні заходи на честь Дня пам'яті жертв комуністичного геноциду, присвяченого вшануванню жителів Латвії, яких було депортовано до Сибіру 14 червня 1941 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На початку вшанування пройшла хода від Музею окупації Латвії на Ратушній площі до пам'ятника Свободи, де відбулася урочиста зміна почесної варти і церемонія покладання квітів. У ході також брали участь представники української діаспори, у деяких із яких рідні та близькі постраждали від тих радянських репресій.

У Ризі вшанували жертв депортації 1941 року / Фото: Олег Кудрін

На площі Брівібас (Свободи) пройшла урочиста церемонія. Президент Латвії Раймондс Вейоніс зазначив, що трагедія, яка сталася з латвійським народом 77 років тому, показала громадянам країни справжню ціну свободи, незалежності та завжди нагадує про це, а також необхідність забезпечувати безпеку країни.

Читайте також: На Львівщині відзначили 127 річницю народження Євгена Коновальця

У покладанні квітів до Пам'ятника Свободи серед інших взяли участь тимчасовий повірений у справах України в Латвійській Республіці Аліса Подоляк та представники української діаспори.

За даними Державного архіву Латвії, внаслідок депортації, що відбулася в ніч з 14 на 15 червня 1941 року з ризької залізничної станції Торнякалнс, Латвія втратила не менше 15 425 жителів, в тому числі 3751 дитини віком до 16 років. Це була величезна втрата для невеличкої країни. Та ніч залишилася в пам'яті народу, як одна з найпохмуріших сторінок в історії Латвії.

В ті ж дні масштабні депортації відбулися з Литви, Естонії, Західної України, Західної Білорусі та Молдови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-