Стримування Росії та

Стримування Росії та "відкриті двері" до НАТО - декларація дев'яти президентів

Укрінформ
Країни "Бухарестської дев’ятки" очікують на подальші кроки НАТО щодо країн, які хочуть у перспективі набути членство в Альянсі, виступають за подальше посилення східного флангу НАТО і політику стримування Росії.

Про це йдеться у декларації президентів B9, підписаній в п'ятницю у Варшаві, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Підтримуючи нашу участь в політиці "відкритих дверей" до НАТО, ми узгодили: 1) залишаємося рішуче налаштовані, щоб реалізувати всі ініціативи, напрацьовані в рамках передової присутності НАТО на східному фланзі, а також усі заходи, які здійснюються в рамках зміцнення союзницьких можливостей щодо відлякування і колективної оборони всіх країн НАТО на землі, в повітрі, на морі і в кіберпросторі", - йдеться у декларації президентів.

У документі наголошується, що саміт НАТО в 2018 році повинен ще більше зміцнити єдність Альянсу "в дусі 360 градусів": підготувати комплексну відповідь на сучасні загрози у сфері безпеки, зокрема гібридні загрози, перед якими опинилися союзники.   

Наголошується, що країни B9 (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія, Румунія та Болгарія) й надалі робитимуть усе можливе, аби зміцнити загальні можливості НАТО, зокрема завдяки збільшенню і збереженню витрат країн Альянсу на оборону на рівні 2% від ВВП країн Організації.

Лідери країн B9 підтримали свої зобов'язання щодо зміцнення стабільності за межами НАТО з метою протидії складним загрозам і викликам: від звичайної і гібридної війни до тероризму, масової міграції і розповсюдження зброї масового ураження.  

"Бухарестська дев’ятка" декларує подальшу підтримку політики стримування й оборони від Росії, поєднану з політикою відкритості на діалог.

"Бажаних результатів діалогу з Росією буде досягнуто тоді, коли Росія знову почне повністю дотримуватися міжнародного права і своїх міжнародних зобов’язань, а НАТО утримуватиме сильні механізми відлякування й оборони", - йдеться у декларації президентів.

На їх переконання, політика "відкритих дверей", яку реалізовує НАТО, веде до зміцнення миру, безпеки та стабільності в Європі та світі.

"Заохочуємо партнерів, які хочуть вступити до НАТО, аби вони й надалі здійснювали необхідні реформи і приймали рішення, які готують їх до членства, зокрема повністю реалізовували свої декларації і зобов’язання. Ми підтримуватимемо їх і надалі в очікуванні, що найближчий саміт НАТО принесе рішення щодо подальших кроків, які наближають до цілі на підставі фахової оцінки кожної з країн", - йдеться у заяві.

Читайте також: Столтенберг: Принцип відчинених дверей до НАТО актуальний для України

Наголошується, що країни B9 і надалі підтримуватимуть проєвропейські та євроатлантичні прагнення України, Грузії, Молдови, а також країни Західних Балкан.

"Бухарестська дев’ятка" висловилася за подальше зміцнення співпраці НАТО з ЄС, зокрема, у сферах протидії гібридним загрозам.

У декларації президенти висловили жаль з приводу відсутності поступу у розв'язанні конфліктів у східному сусідстві, що виникли у зв'язку з нелегальною анексією Криму, дестабілізацією східної України і ставлення під сумнів територіальної цілісності Грузії та Молдови.

Фото: Telegraf/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-