ЄСПЛ визнав, що в Литві і Румунії діяли таємні в'язниці ЦРУ

ЄСПЛ визнав, що в Литві і Румунії діяли таємні в'язниці ЦРУ

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) дійшов висновку, що на території Румунії і Литви з дозволу місцевої влади діяли таємні в'язниці ЦРУ.

Такий вердикт ЄСПЛ оголошений у четвер, 31 травня, повідомляє DW.

"У справах "Абу Зубайда проти Литви" і "Аль-Наширі проти Румунії" було встановлено ряд порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод, зокрема, порушення заборони на застосування тортур, права на свободу, захист приватного життя і права на дієвий правовий захист", - говориться в повідомленні.

Зокрема, в рішенні суду говориться, що в Румунії в'язниця ЦРУ існувала з вересня 2003 року по листопад 2005 року, а в Литві - з лютого 2005 року по березень 2006 року. У цих установах утримувалися обидва позивачі, які зараз знаходяться у в'язниці на американській базі Гуантанамо на Кубі.

Тепер за рішенням суду влада Литви повинна виплатити 130 тисяч євро палестинцеві Абу Зубайді, якого ЦРУ підозрювало у співучасті в атаці на Всесвітній торговий центр 11 вересня 2001 року.  Румунію суд зобов'язав заплатити 100 тисяч євро саудіту Аль-Наширі, підозрюваному у плануванні терактів на кораблях.

Читайте також: Грузія в ЄСПЛ звинуватила Росію у воєнних злочинах під час війни-2008

У зв'язку з цим президент Литви Даля Грібаускайте вже заявила про готовність виконати рішення ЄСПЛ.

"Рішення ЄСПЛ прийняте, воно несприятливе для Литви. Удар по репутації вже нанесений. У нас є зобов'язання перед Європейською конвенцією з прав людини, тому ми будемо зобов'язані виконувати рішення суду", - цитує главу Литовської держави Delfi.lt.

А міністр юстиції Ельвінас Янкявічюс заявив, що у Литви ще є можливість оскаржити рішення ЄСПЛ на Великій колегії суду.

Наприкінці 2014 року Сенат США опублікував звіт про тортури підозрюваних в тероризмі в секретних центрах позбавлення волі ЦРУ після терактів 11 вересня 2001 року. У розсекреченій версії конкретні країни не називаються, але адвокат Абу Зубейді і деякі неурядові організації стверджували, що в Литві діяв центр, який в документі  називається  "фіолетовим". Литовський уряд відкидав підозри в тому, що в Антавіляй, в 15 км від Вільнюса, могла діяти в'язниця ЦРУ. Посадовці Литви стверджували, що в цій будівлі створювався центр підтримки розвідки.

Як відомо,  ЄСПЛ чотири роки тому визнав, що у ЦРУ була таємна в'язниця в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-