Грузія в ЄСПЛ звинуватила Росію у воєнних злочинах під час війни-2008

Грузія в ЄСПЛ звинуватила Росію у воєнних злочинах під час війни-2008

Укрінформ
Грузія у Європейському суді із прав людини в Стразбурзі звинуватила Росію у воєнних злочинах, агресії, порушеннях прав людини під час війни у 2008 році.

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Уряд (Грузії - ред.) заявив, що є переконливі докази того, що російські бомби були скинуті на цивільні райони, що спричинило загибель і поранення невинних людей. Серед доказів – свідчення очевидців, супутникові знімки та відео, перехоплення телефонних розмов", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в 2008 році російські війська у складі 30 тисяч солдатів увійшли на територію двох грузинських провінцій – Південної Осетії та Абхазії. Протягом п'яти днів російські літаки здійснили більше 100 нападів на грузинські об'єкти. До і після припинення вогню російські війська увійшли в етнічні грузинські села, закриваючи в'їзди і виїзди. Осетинські сили спалювали будинки і цілі населені пункти у Грузії.

За словами адвоката Бена Еммерсона, який представляє у суді інтереси Грузії, тому, хто не хотів залишати країну, погрожували смертю.

"Це не секрет, що Росія відкрито, а також на закритих засіданнях домагається вирішення справи на свою користь, при цьому погрожуючи вийти з Європейської конвенції і припинити фінансування суду", - заявив адвокат.

Очікується, що судді ухвалять вердикт протягом року.

Читайте також: Помпео: Закликаємо Росію вивести свої сили з Абхазії та Південної Осетії

Як відомо, Грузія представила свої свідчення в Страсбургу наступного дня після припинення воєнних дій. До цього часу тривали суперечки про ті події. У 2016 році свідчення у цій справі дали більше 30 людей.

У Москві постійно пред'являли претензії, що суд заполітизований, і обвинувачували колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі у тому, що конфлікт розпочав він, коли направив військових у Південну Осетію.

2015 року президент РФ Володимир Путін підписав закон, відповідно до якого Росія ігноруватиме рішення Страсбурга, якщо вони порушуватимуть конституцію країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-