Європу закликають надавати притулок журналістам, яким небезпечно у Росії

Європу закликають надавати притулок журналістам, яким небезпечно у Росії

Укрінформ
Європарламентарій шокований убивством опозиційного Кремлю журналіста Аркадія Бабченка та закликає країни Євросоюзу надавати захист критикам російського режиму, життя яких є у небезпеці.

Про це від імені найбільшої у Європарламенті політичної групи Європейської народної партії (ЄНП) заявив депутат від Чехії Яромир Штетіна, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми глибоко шоковані, коли дізналися, що Аркадій Бабченко – відомий російський журналіст, який критично ставився до нинішнього російського режиму, був учора вбитий у своїй квартирі у Києві. Ми суворо засуджуємо цей прояв жорстокості проти представника преси та закликаємо українське керівництво зробити усе можливе для розслідування цього жахливого злочину», - наголосив чеський парламентарій.

При цьому Штетіна висловив обурення, що влада Чехії нещодавно відмовила критику президента Путіна Бабченку у дозволі на постійне проживання, після чого він переїхав до Києва.

«Країни-члени ЄС повинні активно допомагати опозиційним журналістам, які піддаються переслідуванням, та шукають притулок через загрозу своєму життю у Росії», - наголосив чеський депутат.

Депутат зауважив, що Чехія "разом зі своїм проросійським президентом Земаном" нині відмовляє у видачі віз та дозволів на постійне проживання іншим відомим критикам режиму Путіна.

Як повідомлялося, російського журналіста Аркадія Бабченка, який останнім часом жив в Україні, вбили увечері 29 травня у Києві на порозі власної квартири. Журналісту тричі вистрелили у спину. Він помер у машині "швидкої".

За фактом вбивства журналіста відкрили кримінальне провадження. Однією із версій вбивства у поліції вважають професійну діяльність журналіста.

Читайте також: Джонсон закликав покарати вбивць Бабченка

За опозиційні погляди журналіста неодноразово переслідували у Росії. У 2017 році Бабченко через погрози та небезпеку для свого життя виїхав за межі Росії. Спочатку мешкав у Празі, згодом у Києві, де став ведучим програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR.

Депутат Європарламенту від Латвії Петрас Ауштревічус назвав убивство Бабченка черговим злочином Кремля, який вимагає посилення санкцій проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-