Конституційний суд Польщі незабаром визначить термін розгляду закону про ІНП

Конституційний суд Польщі незабаром визначить термін розгляду закону про ІНП

Укрінформ
Конституційний суд Польщі найближчим часом визначить термін розгляду змін до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП), застереження щодо якого має президент Польщі і які викликали негативну реакцію в Україні, Ізраїлі та США.

Про це в ефірі Польського радіо повідомила голова КС Польщі Юлія Пшилембська. 

“Уже немає жодних процедурних перешкод, аби незабаром визначити термін (розгляду закону про ІНП — ред.). Думаю, що незабаром ми це зробимо”,- повідомила Пшилембська.

За її словами, це, можливо, станеться після травневих свят. 

Як повідомлялося, закон про ІНП Польщі набув чинності 1 березня. Ним передбачається, зокрема, покарання штрафом і тюремним ув'язненням до трьох років осіб, у тому числі іноземців, які звинувачуватимуть Польщу і польський народ у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка викликала різку критику в Ізраїлі та США.

Читайте також: Рік після Грушович: Київ та Варшава шукають "історичний" компроміс

Також закон передбачає кримінальне переслідування за заперечення “злочинів українських націоналістів” проти громадян Польщі у період 1925-1950 років. Президент Польщі Анджей Дуда після підписання направив закон для оцінки в Конституційний суд країни. Сумніви президента РП стосуються, зокрема, “української” поправки в законі про ІНП. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-