ООН може обійти вето Росії щодо Сирії, питання в ефективності – джерело

ООН може обійти вето Росії щодо Сирії, питання в ефективності – джерело

Укрінформ
ООН дійсно має механізм, який дозволяє передати проблемне питання на розгляд Генасамблеї, якщо воно постійно блокується постійними членами Ради Безпеки, втім ефективність такого кроку залишається під питанням.

Про це розповіли Укрінформу в ООН, коментуючи публікації західних ЗМІ про можливість подолання російського вето в питанні Сирії через голосування в Генасамблеї.

"Західні країни хочуть припинити багатомісячний параліч ООН в сирійському питанні, спрямувавши проблему щодо застосування хімічної зброї на розгляд Генеральної Асамблеї ООН, на яку не поширюється право вето РФ в Раді Безпеки", - написала в вівторок британська газета The Guardian у матеріалі під заголовком "Сирія: Західні країни шукають, як обійти російське вето в ООН".

Читайте також: Україна в ООН закликала притягти до відповідальності РФ за дії в Сирії

Ідея полягає в тому, щоб скористатися можливістю, яка була вперше застосована в 1950 році, під час Корейської кризи, щоб передати відповідальність за розв'язання проблеми на всі 193 члена ООН, замість 15-ти членів Ради Безпеки.

За словами джерела в ООН, така можливість дійсно існує, і для того, щоб рішення на Генасамблеї було прийняте, потрібна підтримка щонайменше двох третин голосів. Натомість, навіть якщо переважна більшість країн-членів ГА ООН проголосує "за", ефективність такого рішення все-одно залишатиметься під питанням.

"Резолюції Ради Безпеки ООН є обов'язковими до виконання, тоді як резолюції Генасамблеї не мають обов'язкової сили та носять рекомендаційний характер", - зазначило джерело.

Читайте також: В ООН стурбовані перспективами нової гонитви ядерних озброєнь

Нагадаємо: Рада Безпеки ООН не може прийняти рішення у відповідь на кровопролиття в Сирії, у тому числі, із застосуванням забороненої хімічної зброї. Росія вже 11 разів реалізувала своє право вето для блокування міжнародної реакції, спрямованої проти її союзника, режиму Башара Асада. Спочатку вона не продовжила дію Спільного механізму з розслідування випадків використання хімічної зброї в Сирії, яка завершилась минулого листопада. Потім російська делегація заблокувала кілька ініціатив, які мали на меті провести розслідування, зокрема, останньої хімічної атаки в сирійському місті Дума.

Читайте також: Ізраїль пригрозив вдарити по російських С-300 у Сирії

У цьому зв'язку, Сполучені Штати, Британія і Франція півтора тижні тому прийняли рішення відповісти на зловживання сирійського режиму ракетним ударом, який знищив три крупних об'єкти виробництва, випробування, зберігання й контролю над хімічною зброєю в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-