За кібернападом на уряд ФРН стояла Росія - німецькі спецслужби

За кібернападом на уряд ФРН стояла Росія - німецькі спецслужби

Укрінформ
Експерти Федерального відомства Німеччини з охорони конституції вважають, що за скоєнням кібернападів на комп'ютерні мережі німецького уряду стояла саме Росія.

Про це заявив у Берліні керівник відомства Ганс-Георг Маассен, повідомляє Deutsche Welle.

"Ми оцінюємо це як кібератаку російського походження", - заявив Маасен.

Водночас керівник німецької спецслужби, що займається переважно контррозвідувальною діяльністю, наголосив, що у таких випадках не може бути 100-відсоткової точності під час встановлення справжнього винуватця кіберзлочину. Тож не можна виключати й того, що хакери мали намір створити враження, що справжній організатор кібератак походить з Росії. Попри це Маасен заявив про "високу ймовірність" щодо російського сліду в цьому кібернападі.

Так само голова спецслужби ще раз нагадав, що сама кібератака не завдала практично жодної шкоди. Факт скоєння цього кібернападу виявили в лютому поточного року.

Як повідомлялося, хакери APT28 наприкінці лютого проникли в так звану Інформаційну мережу Берлін-Бонн (IVBB), яка використовується Відомством федерального канцлера Німеччини, федеральними міністерствами та службами безпеки, але також Бундестагом та Бундесратом. Сервери, на які здійснена атака, вважалися особливо надійно захищеними від нападів ззовні.

Читайте також: Хакери шукали у мережах німецького МЗС файли про Україну і Brexit - ЗМІ

ІТ-експерти країн Заходу пов'язують угруповання APT28 з Росією, але однозначні докази "російського сліду", як і здебільшого у випадку кібератак, були відсутні.

Хакерська група APT28, також відома як Fancy Bears, здійснює кібератаки на державні, інформаційні, військові та інші структури країн. Групу підозрюють, зокрема, в здійсненні масштабної атаки на внутрішню мережу Бундестагу в травні 2015 року. Тоді зловмисники отримали доступ до 14 серверів, серед яких був і головний сервер системи з усіма даними для доступу до внутрішньої мережі парламенту. Німецькі спецслужби виходять із того, що за атакою стоять хакери, пов'язані з урядовими структурами Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-