Росія заблокувала проект американської резолюції РБ ООН щодо Сирії

Росія заблокувала проект американської резолюції РБ ООН щодо Сирії

Укрінформ
Російська делегація в РБ ООН скористалася своїм правом вето як постійний член Ради для того, щоб заблокувати американський проект резолюції, який передбачав створення незалежного механізму розслідування хімічних атак у Сирії.

Голосування відбулося у вівторок, під час засідання Радбезу на тему "Ситуація на Близькому Сході", передає власний кореспондент Укрінформу.

"Результати голосування наступні: 12 голосів "за", два голоси "проти", одна делегація утрималась. Проект резолюції не приймається, оскільки проти нього проголосував один із постійних членів Ради", - зауважив голова РБ ООН, постійний представник Перу при ООН.

Читайте також: Росія перетворила Європу та Близький Схід на свій військовий полігон - МЗС

Крім Росії, проти американського проекту висловилася делегація Болівії, яка традиційно підтримує російську позицію. Представник Китаю утримався.

Проект резолюції S/2018/321 був внесений Сполученими Штатами. Його співавторами виступили Канада, Франція, Нідерланди, Перу, Польща, Велика Британія, Швеція й Туреччина.

Перед голосуванням постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі пояснила зміст документа: "Наша пропозиція засуджує (хімічні – ред.) атаки. Документ містить вимоги негайно забезпечити гуманітарний доступ до людей в місті Дума, заклик до сторін забезпечити максимальну співпрацю з розслідуванням, а також створити механізм розслідування щодо встановлення відповідальних".

Читайте також: Найбільша група Європарламенту хоче посилення санкцій проти РФ

Зі свого боку, глава російської делегації Василь Небензя прямо заявив, що "Росія не може підтримати американський проект". Він також заявив, що Сполучені Штати хочуть створити подібний механізм, на кшталт Спільного механізму розслідування ООН і ОЗХЗ. За версією російської сторони, цей механізм, який встановив відповідальність Асада у попередніх хімічних атаках проти цивільних, був "маріонеткою в руках антидамаських сил".

Читайте також: Сирія запросила спостерігачів Організації із заборони хімзброї до Східної Гути

Нагадаємо: для того, щоби проект Резолюції Ради Безпеки ООН вважався прийнятим, його мають підтримати не менше дев'яти членів Радбезу. При цьому, жоден з постійних членів Ради – Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція - не повинні проголосувати проти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-