Дипломати РФ мають залишити Німеччину протягом тижня

Дипломати РФ мають залишити Німеччину протягом тижня

Укрінформ
МЗС Німеччини на знак солідарності з Великобританією прийняло рішення про висилання 4 російських дипломатів.

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Гайко Мааса, поширеній його прес-службою в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам нелегко далося рішення про висилання російських дипломатів, але факти і непрямі докази вказують на Росію", - заявив міністр.

Він вказав, що російський уряд досі не відповів на жодне питання і не проявив ніякої готовності грати конструктивну роль в роз'ясненні нападу.

"Зрозуміло, що ця атака не може залишатися без наслідків, тому ми зайняли чітку позицію і встали на сторону Великобританії", - пояснив глава МЗС ФРН, додавши, що консультації з партнерами в ЄС і НАТО будуть продовжені.

Маас закликав Росію, нарешті, виконати свої обов'язки, зіграти конструктивну роль і виконати свій обов’язок. При цьому зазначив, що Берлін залишається відкритим для діалогу з Москвою з широкого кола питань.

Як уточнили в Міністерстві закордонних справ, "федеральний уряд в тісній координації у рамках Європейського Союзу та з союзниками з НАТО вирішило попросити чотирьох російських дипломатів залишити Федеративну Республіку впродовж 7 днів". Відповідна нота була спрямована сьогодні в посольство РФ у Берліні. На думку влади ФРН, вигнання чотирьох дипломатів є "сильним сигналом солідарності з Великобританією і свідчить про рішучість федерального уряду не залишати без відповіді нападу на найближчих партнерів і союзників".

У МЗС також нагадали про недавню кібер-атаку на захищені інтернет-системи уряду Німеччини, які, з попередніх висновків, мабуть, зроблені з Росії.

Як повідомлялося, 5 березня у британському Солсбері було отруєно колишнього подвійного агента, екс-полковника ГРУ Сергій Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знаходяться в критичному стані.

Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

Читайте також: Латвія, Литва та Естонія висилають дипломатів РФ і розширюють “чорний список”

Уряд Великобританії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на найвищому рівні. Росія відповіла на це дзеркальними діями.

26 березня президент Європейської ради Дональд Туск повідомив, що 14 країн-членів Євросоюзу вирішили вислати деяких російських дипломатів у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері.

Крім того, адміністрація США висилає 48 працівників російського посольства у Вашингтоні, а також 12 росіян, які працюють в Місії РФ при ООН в Нью-Йорку. Крім того, буде закрито консульство РФ в Сієтлі.

Україна також прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-