Латвія, Литва та Естонія висилають дипломатів РФ і розширюють “чорний список”

Латвія, Литва та Естонія висилають дипломатів РФ і розширюють “чорний список”

Укрінформ
Латвія, Литва та Естонія у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері, якою отруїли екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньку, вирішили видворити російських дипломатів і розширити чорний список нев’їзних росіян.

Про це глави МЗС країн повідомили у Twitter.

"У зв’язку з порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини і на знак солідарності з Сполученим Королівством та у співпраці з іншими державами-членами ЄС, Латвія видворяє другого секретаря посольства Росії та включає в чорний список керівника представництва російської компанії в Латвії", - написав глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич.

Глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив про вислання трьох російських дипломатів.

"На знак солідарності з Великою Британією через напад у Солсбері Литва прийняла рішення видворити трьох офіцерів російської розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям; внести 21 громадянина до списку Магнітського; заборонити в'їзд до Литви 23 громадянам", - написав він у Twitter.

Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер заявив про вислання російського військового аташе, пише видання Postimees.

«За традицією ми не назвемо ім'я дипломата, якого висилають. Йдеться про військового аташе. Якщо посольство Росії вважатиме за потрібне оприлюднити його ім'я, то у посольства є на це право», - сказав Міксер на прес-конференції, додавши, що аташе повинен виїхати протягом тижня.

Читайте також: Нідерланди й Данія також висилають російських дипломатів

За словами міністра, у четвер він запропонує уряду Естонії застосувати обмежувальні заходи проти 49 осіб, що входять в так званий список Магнітського.

Як повідомлялося, 5 березня у британському Солсбері був отруєний колишній подвійний агент, екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія. Вони перебувають у критичному стані.

Британський прем'єр Тереза Мей заявила, що відповідальність за отруєння, найімовірніше, лежить на Росії. Вона також повідомила, що постраждалі були отруєні нервово-паралітичною речовиною групи "Новічок", яка розроблена в РФ.

Уряд Великої Британії оголосив про депортацію 23 російських дипломатів і припинення контактів з РФ на високому рівні. Росія відповіла на це дзеркальними діями.

У понеділок, 26 березня, 14 країн-членів Євросоюзу вирішили вислати деяких російських дипломатів у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері.

Також Україна прийняла рішення про видворення 13 російських дипломатів.

Офіційний Вашингтон оголосив, що висилає щонайменше 60 російських чиновників, які працюють з дипломатичними паспортами у США, а також закриває генеральне консульство РФ у Сіетлі, штат Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-