Чотири країни НАТО закликають Росію розкрити дані програми

Чотири країни НАТО закликають Росію розкрити дані програми "Новічок"

Укрінформ
Лідери Британії, Німеччини, США та Франції закликали Кремль надати всі дані щодо програми "Новічок" Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Про це, як повідомив офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт, йдеться у спільній заяві політиків. 

"Ми, глави держав та урядів Франції, Німеччини, США і Великої Британії, приголомшені нападом 4 березня 2018 року у британському Солсбері на Сергія та Юлію Скрипалів", - йдеться у спільній заяві.

Використання військової нервово-паралітичної речовини, яка розроблялася у Росії, являє собою перше серйозне наступальне застосування подібної отрути в Європі після завершення Другої світової війни.

"Мова йде про посягання на суверенітет Сполученого Королівства. Такий розвиток подій однозначно порушує положення угоди про незастосування хімічної зброї та міжнародного права. Це загроза безпеці для нас усіх", - йдеться у заяві.

Велика Британія детально поінформувала своїх партнерів про те, що відповідальність за цей напад із високою долею вірогідності несе Росія.

"Ми поділяємо оцінку британської сторони, що немає жодного іншого правдоподібного пояснення, і чітко заявляємо, що Росія своєю відмовою відповісти на правомірні питання уряду Великої Британії дає додаткові підстави вважати її відповідальною", - зазначили лідери.

Читайте також: Міністр оборони Британії порадив Москві "стулити пельку"

Вони закликали Росію відповісти на всі питання, які стосуються атаки у Солсбері, і відкрито надати всі дані щодо програми "Новічок" ОЗХЗ.

"Наше занепокоєння посилилося із урахуванням попередніх випадків безвідповідальної поведінки Росії у інших сферах", - додають Ангела Меркель, Еммануель Макрон, Тереза Мей та Дональд Трамп.

Вони закликають Росію, як члена РБ ООН, "нести свою відповідальність за підтримання міжнародного миру та безпеки".

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-