Трагедія MH17: Росія заплатила “іспанському диспетчеру” $48 тисяч за фейк

Трагедія MH17: Росія заплатила “іспанському диспетчеру” $48 тисяч за фейк

Укрінформ
"Іспанський диспетчер", якого масово цитували російські пропагандистські ЗМІ на тему "українського сліду" в загибелі лайнера рейсу MH17, отримав загалом 48 тис. дол. з російських джерел як плату за свою "роботу".

Про це йдеться у розслідуванні Радіо Свобода та групи румунських журналістів RISE Project, які встановили особу цього "іспанського диспетчера".

"Диспетчер Карлос", який нібито працював у київському аеропорту "Бориспіль" і писав у Twitter під псевдонімом spainbuca про те, що українські літаки переслідували малайзійський Boeing, виявився людиною на ім’я Хосе Карлос Барріос Санчес. Він має судимості в Іспанії і був заарештований в Румунії за шахрайство", - йдеться у повідомленні.

Після того, як літак рейсу MH17 був збитий в небі над Донбасом, російська пропаганда активно примножувала різні версії катастрофи. Одна із них базувалася на повідомленнях нібито "іспанського диспетчера", який не тільки писав у Twitter, а й був показаний в ефірі іспанського підрозділу російського каналу RT.

Автори розслідування знайшли Санчеса і поспілкувалися з ним в WhatsApp. Він стверджує, що отримав загалом 48 тис. дол. з російських джерел як плату за свою роль "іспанського диспетчера Карлоса".

Читайте також: Родичі жертв МН17 вимагають вибачень у депутата з Нідерландів за значок дружби з РФ

Також Санчес запевняє, що може надати докази, які підтверджують зв’язок росіян з обліковим записом @spainbuca у Twitter, а також банківські дані та записи розмов із працівниками RT. Хоча він так і не надав їх на прохання авторів розслідування.

RT заперечив, що коли-небудь здійснював такі платежі.

Історія про "іспанського диспетчера" була використана також і президентом Росії Володимиром Путіним у розмові з режисером Олівером Стоуном: очільник Кремля сказав, що за катастрофою малайзійського Boeing над Донбасом міг спостерігати диспетчер "іспанського походження" з київського аеропорту "Бориспіль", який нібито бачив українські бойові літаки поруч з лайнером рейсу MH17.

Як відомо, авіалайнер Boeing-777 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією бойовиками, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які були в літаку. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Спільна слідча група під керівництвом Нідерландів дійшла висновку, що Boeing був збитий з території, контрольованої російськими гібридними силами, а установка "Бук", із якої його збили, була доставлена туди з Росії, а потім її відвезли назад до РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-