У Росії главу карельського

У Росії главу карельського "Меморіалу" визнали психічно здоровим

Укрінформ
Переслідуваний владою РФ глава карельського відділення "Меморіалу", історик Юрій Дмитрієв, який відкрив урочище Сандармох, де були вбиті тисячі жертв сталінських репресій, у тому числі й українців, визнаний психіатричною експертизою психічно здоровим.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на адвоката Віктора Ануфрієва.

"Психіатрична експертиза не знайшла відхилень у глави карельського відділення "Меморіалу", історика Юрія Дмитрієва. Він визнаний здоровим психічно і не є педофілом. Про це йдеться в результатах експертизи Дмитрієва, яку проводили в інституті імені Сербського у рамках кримінальної справи про педофілію. Їх оголосили у вівторок в Петрозаводському міському суді", - розповів Ануфрієв.

Раніше повторна експертиза визнала, що фотографії, які фігурують у справі історика, не є порнографічними і були зроблені з іншою метою.

Як повідомлялося, Юрій Дмитрієв був заарештований в грудні 2016 року. Слідство стверджує, що в період з 2008-го по 2015 рік він фотографував свою прийомну дочку без одягу з метою виготовлення порнографії. Сам історик стверджує, що фотографував дівчинку для спостереження за її фізичним розвитком і звітів перед органами опіки.

На підтримку 61-річного історика виступали багато російських діячів культури, зокрема музикант Борис Гребенщиков, бард Вероніка Долина, режисер Андрій Звягінцев, поет Лев Рубінштейн, письменники Людмила Улицька, Дмитро Биков та інші.

Читайте також: Главу карельського "Меморіалу" після експертизи відправили у СІЗО

"Меморіал" визнав Дмитрієва політв'язнем, стверджуючи, що кримінальна справа щодо нього  "має політичний мотив і спрямована на те, щоб активіст припинив свою діяльність щодо увічнення пам'яті жертв сталінських репресій".

Сандармох - лісове урочище у Медвежогірському районі Республіки Карелія, де на площі 10 га під час Великого терору 1937-1938 років розстріляно і поховано понад 9500 осіб 58 національностей, у тому числі багато українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-