Главу карельського

Главу карельського "Меморіалу" після експертизи відправили у СІЗО

Укрінформ
Заарештованого у Росії історика, голову карельського відділення правозахисного товариства "Меморіалу" Юрія Дмитрієва, переведено після психіатричної експертизи в Москві в слідчий ізолятор Петрозаводська.

Про це в Facebook повідомила журналістка Вікторія Івлєва.

"Юрій Олексійович у рідному СІЗО в Петрозаводську. Відпустять під підписку 28 чисел з 9 до 12 ранку", - нaписала Івлєва.

З кінця грудня Дмірієв знаходився на психіатричній експертизі в Інституті імені Сербського, після чого його перевели в московський слідчий ізолятор "Бутирка". Термін арешту правозахисника збігає 28 січня, після чого його повинні відпустити під підписку про невиїзд.

Читайте також: У Росії невідомі у масках спалили офіс правозахисників "Меморіал"

Як повідомлялося, Дмірієва було заарештовано у грудні 2016 року. Слідство стверджує, що в період з 2008 по 2015 рік він фотографував свою прийомну доньку без одягу з метою виготовлення порнографії. Сам історик стверджує, що він фотографував дівчинку для спостереження за її фізичним розвитком і звітів перед органами опіки. Повторна експертиза не визнала ці знімки порнографією.

На підтримку 61-річного історика виступали багато російських діячів культури, зокрема музикант Борис Гребенщиков, бард Вероніка Доліна, режисер Андрій Звягінцев, поет Лев Рубінштейн, письменники Людмила Уліцкая, Дмитро Биков і інші.

"Меморіал" визнав Дмітрієва політв'язнем, стверджуючи, що кримінальна справа щодо нього "має політичний мотив і націлена на те, щоб активіст припинив свою діяльність з увічнення пам'яті жертв сталінських репресій".

Дмитрієв 20 років тому виявив урочище Сандармох й інші місця масових поховань. Сандармох - лісове урочище в Медвежегірському районі Республіки Карелія, де на площі 10 гектарів під час Великого терору 1937-1938 років розстріляно і поховано понад 9500 осібк 58 національностей, у тому числі багато українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-