Польський “історичний” закон не запрацює з березня — маршалок Сенату

Польський “історичний” закон не запрацює з березня — маршалок Сенату

Укрінформ
Скандальний закон про Інститут національної пам'яті (ІНР) Польщі не застосовуватиметься на практиці після набуття ним чинності з 1 березня.

Про це в ефірі телеканалу TVN24 заявив маршалок Сенату Станіслав Карчевський.

“Я переконаний, що так буде, і хочу всіх заспокоїти: він (закон про Інститут національної пам'яті Польщі - ред.) не діятиме. Як можна собі уявити це (застосування закону — ред.) в даний момент, хтось мав би бути самогубцем і безвідповідальним, щоб таке зробити”, - заявив Карчевський.

Він додав, що на сьогодні застосування закону про ІНП могло б викликати ще більше емоцій, тим більше, що починають переважати негативні емоції.

Він закликав найбільшу опозиційну партію “Громадянську платформу” (РО) утриматися від внесення до Сейму свого альтернативного законопроекту про ІНП, що РО обіцяла зробити у вівторок.

“У даний момент — це лише доливання бензину у вогонь”, - додав маршалок Сенату.

За його словами, тепер потрібно дочекатися оцінки закону з боку Конституційного суду Польщі і лише після цього відкривати дискусію.

Читайте також: Польща знехтувала домовленістю про легалізацію пам‘ятників - В'ятрович

Карчевський також підкреслив, що попри емоції, які викликав цей закон, його потрібно було прийняти в Сенаті.

На початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його для оцінки в КС країни. Суд повинен буде оцінити, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й положенням карного характеру, що випливають із цього закону.

Законом, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за заперечення злочинів, скоєних “українськими націоналістами” проти громадян Польщі в роки Другої світової війни. Під час зустрічі в минулу п'ятницю у Варшаві з польським колегою Пьотром Глінським віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що положення закону у такій версії можуть негативно вплинути на українсько-польські відносини і на ситуацію трудових мігрантів з України, які перебувають у Польщі.

Положення закону викликали також протести в Ізраїлі. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-