Польська опозиція:

Польська опозиція: "Історичний" закон призвів до дипломатичної катастрофи

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі призвів до “дипломатичної катастрофи”. Відтак, найбільша польська опозиційна партія у парламенті “Громадянська платформа” у вівторок, 20 лютого, подасть до Сейму свій, альтернативний проект закону про ІНП.

Про це у Твіттері в неділю написав лідер РО Гжегож Схетина. 

 “Написання закону про ІНП міністром Які (заступник міністра юстиції Патрик Які -ред.) і фатальні тлумачення прем'єра (Матеуша Моравецького - ред.) призвели до дипломатичної катастрофи. Тому, у вівторок, ми подамо проекту змін до цього закону”,- написав Схетина.

Він зазначив, що зараз немає часу на половинчасті кроки, а необхідною є “швидка і солідарна реакція усіх”.

Як повідомлялося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі  Анджей Дуда, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Читайте також: Нетаньяху обурений висловлюванням польського прем'єра про Голокост

Законом, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за заперечення злочинів, скоєних “українськими націоналістами” проти громадян Польщі в роки Другої світової війни. Під час зустрічі в п'ятницю у Варшаві з польським колегою Пьотром Глінським віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що положення закону у такій версії можуть негативно вплинути на українсько-польські відносини й особливо на ситуацію трудових мігрантів з України, які перебувають в Польщі. 

Положення закону викликали також протести в Ізраїлі. Єрусалим найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-