Суд дозволив журналісту

Суд дозволив журналісту "Новой газеты" Алі Ферузу залишити РФ

Укрінформ
Московський міський суд зупинив рішення про вислання в Узбекистан журналіста "Нової газети" Алі Феруза і дозволив йому виїхати з Росії в третю країну за бажанням. 

Про це повідомляє DW.

"Водночас, повторно розглянувши апеляцію у справі про депортацію Феруза, суд дозволив йому "за заявою" виїхати з Росії в третю країну за своїм бажанням, але поки що журналіст ще має залишатися в Спеціальній установі тимчасового тримання іноземних громадян (СУТТІГ)", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: В окупованому Криму Росія привласнила Севастопольський морський завод

Адвокат Феруза Данило Хаймович повідомив, що всі документи для виїзду його підзахисного вже готові, є паспорт Червоного Хреста і квиток у Німеччину.

Він пояснив, що згідно із законом виїзд Феруза з РФ і раніше був можливий, але цього не дозволяли судові пристави, до яких тепер, після рішення суду, він має намір звернутися із заявою.

Як відомо, журналіста "Нової газети", громадянина Узбекистану Худоберди Нурматова, який публікується під псевдонімом Алі Феруз, у серпні 2017 року визнали винним у порушенні режиму перебування в Москві і постановили вислати його з країни. Виконання цієї постанови було зупинено на вимогу Європейського суду з прав людини. Відтоді журналіст знаходиться в Центрі тимчасового тримання іноземних громадян.

Головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов розповідав, що затримання Феруза сталося на вимогу Узбекистану, звідки він виїхав через спроби місцевих спецслужб його завербувати. Муратов підкреслив, що Алі Феруз народився і вчився на Алтаї. Його матір має російське громадянство.

У листопаді 2017 року Феруза повторно оштрафували за незаконну трудову діяльність у Москві і постановили депортувати з Росії, одночасно зупинивши виконання покарання.

22 січня Верховний суд РФ скасував рішення про вислання Алі Феруза з Росії і постановив надіслати справу на новий розгляд у Мосміськсуд. Суддя ВС заявив, що не побачив мотивів, що обгрунтовують необхідність депортації журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-