Мінфін Естонії вважає, що в українському списку податкових гаваней - помилка

Мінфін Естонії вважає, що в українському списку податкових гаваней - помилка

Укрінформ
Міністерство фінансів Естонії працює у тісному контакті з українською стороною з тим, щоб в Україні Естонія не включалася до списку держав, підозрілих для ведення бізнесу.

Про це віце-канцлер Мінфіну Естонії Дмитро Єгоров сказав службі новин "Радіо 4", повідомляє портал ERR.

"Головний висновок, який ми можемо зробити на даний момент: підозри України в тому, що через Естонію можна виводити прибуток, не оподатковуючи, з України в інші країни, є безпідставними. Таку схему застосовувати неможливо. Ми впевнені, що ми знаходимося в цьому списку через непорозуміння. Сподіваюся, що ця проблема вирішиться вже найближчим часом", - сказав Єгоров.

Він наголосив, що не йдеться про якийсь офшорний список. "Це список країн, стосовно яких Україна хоче звернути особливу увагу на угоди з трансфертного ціноутворення, тобто на угоди між пов'язаними особами. Наприклад, якщо у естонського підприємства є дочірнє в Україні, і вони проводять угоди між собою, то український податковий департамент хоче звернути особливу увагу саме на такі угоди", - наголосив Єгоров.

Читайте також: Українському дипломату вручили ноту через включення Латвії до списку офшорів

Як повідомлялося, 25 січня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у телефонній розмові з Прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом наголосив, що Україна не включала Естонію до переліку офшорних територій, вона була включена до переліку країн, в яких ставка нерозподіленого прибутку становить 0%, що може використовуватися резидентами України для розмиття податкової бази та ухилення від сплати податку на прибуток в Україні.

За підсумками бесіди прем'єр-міністри домовилися доручити міністерствам фінансів спільно з податковими органами двох країн налагодити взаємодію і провести, у разі потреби, необхідні консультації, в ході яких врегулювати можливі непорозуміння. 

У свою чергу естонський Кабмін після розмови двох прем'єрів у своїй заяві зауважив, що «класифікація Естонії у так званих податкових гаванях є сумною помилкою, яка має бути вирішена негайно. Нинішня ситуація означає, що українські компанії, які діють в Україні, зазнали необгрунтованих додаткових фінансових витрат і тому страждають від щоденних збитків».

Естонська сторона наголошує, що «жодна інша країна у світі не розглядає Естонію як податкову гавань». А також що податкова політика Естонії як члена Європейського Союзу та Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) відповідає усім міжнародним вимогам і стандартам, у тому числі українським законам.

На завершення естонський Кабмін наголосив: «Прем'єр-міністр України і міністр фінансів підтвердили, що вони займаються цим питанням. Міністр фінансів обіцяв врегулювати ситуацію». Було  висловлено сподівання, що це станеться «якнайшвидше».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-