Росія цілеспрямовано втягує в інформаційну конфронтацію країни Балтії – НАТО

Росія цілеспрямовано втягує в інформаційну конфронтацію країни Балтії – НАТО

Доповідь
Укрінформ
Російська пропаганда і дезінформація спрямована на дестабілізацію країн Північно-Балтійського регіону, підрив НАТО і ЄС.

Про це йдеться в оприлюдненій у четвер доповіді Центру НАТО з передового досвіду у сфері стратегічних комунікацій (м. Рига), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Дослідження показало, що Росія застосовує інформаційну конфронтацію проти усього регіону, а також цілеспрямовано проти окремих країн... Головні наративи, які Росія застосовує проти регіону, спрямовані на підрив НАТО і ЄС в очах місцевого населення, формування думки про те, що загроза з боку Росії є нікчемною та що весь регіон є русофобським", - заявили автори доповіді.

При підготовці доповіді аналізувалася імплементація інформаційної стратегії РФ у Північно-Балтійському регіоні, включаючи активність проросійських сайтів та державних російських телеканалів й інформагентств.

Окрім цього, йдеться у дослідженні, РФ намагається переписати історію Північно-Балтійських держав, прославляючи при цьому радянське минуле.

"Відносно окремих країн, Росія намагається скомпроментувати і навіть демонізувати національні уряди, деморалізувати місцеве населення, наголошуючи на соціально-етнічних, економічних та політичних відмінностях, що стримує регіональну співпрацю і відносини з НАТО", - відзначається у дослідженні.

Читайте також: НАТО показало запис перехоплення російських винищувачів над Балтією

Зазначається, що російська пропаганда маніпулює дестабілізуючим чинником мігрантів у Європі, дискримінації російських меншин у регіоні.

Також окремо відзначається російська концепція "захисту співвітчизників за кордоном", що нібито дає Кремлю моральне право втручатися у внутрішні справи суверенних держав, включаючи застосування військової сили, порушення територіальної цілісності держав. Зокрема, як відзначається у доповіді, такі дії РФ застосувала в Україні та Грузії.

Підкреслюється, що серед країн Північно-Балтійського регіону найбільш вразливими для російської пропаганди і дезінформації у частині "захисту" російськомовного населення є Латвія та Естонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-