Польща не планує імпортувати газ із Росії після 2022 року

Польща не планує імпортувати газ із Росії після 2022 року

Укрінформ
Польща відмовиться від імпорту російського газу після завершення так званого Ямальського довгострокового контракту між польською PGNiG та російським Газпромом.

Про це заявив заступник голови правління PGNіG з торговельних питань Мацей Возняк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми не плануємо постачання природного газу з Росії після 2022 року, коли завершиться чинний довгостроковий контракт з Газпромом. Для PGNiG енергетична безпека є пріоритетом і означає географічну диверсифікацію газу за конкурентними цінами, а поставки Газпрому не відповідають цим вимогам”, - заявив Возняк. 

Читайте також: Польща підписала 5-річну угоду на зріджений газ зі США

Ямальський контракт від 1996 року передбачає поставки щороку до 10,2 млрд куб. м російського газу до Польщі до 2022 року включно. У 2012 році польська нафтогазова компанія PGNiG подала в Стокгольмський арбітражний суд позов до Газпрому і добилася від російської сторони знижки у понад 10%. 

В лютому 2016 року PGNiG знову подала позов у Стокгольмський арбітраж щодо зниження ціни на газ. Рішення по цьому арбітражу очікується найближчим часом. 

Водночас 1 листопада 2017 року PGNiG направила звернення до Газпрому і “Газпром експорту” про початок нового, чергового переговорного процесу щодо зміни ціни на газ, який постачається з 1 листопада 2017 року в рамках довгострокового контракту.

Ціна російського газу для Польщі є комерційною таємницею. Однак відомо, що вона є однією з найвищих серед клієнтів Газпрому в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-