В ЄС підрахували, у скільки їм обійшлися антиросійські санкції

В ЄС підрахували, у скільки їм обійшлися антиросійські санкції

Укрінформ
Збитки економік країн Євросоюзу в 2016 році від антиросійських санкцій склали від 4 до 7 млрд євро, що значно менше, ніж вважалося раніше.

Такий висновок міститься в аналітичній записці німецької консалтингової та науково-дослідницької компанії BE Berlin Economics GmbH, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Завдяки сильній переорієнтації європейського експорту сумарні економічні втрати Євросоюзу склали лише від 4 до 7 млрд євро. Це 0,03-0,05% ВВП ЄС. Попередні оцінки, які не враховували переорієнтацію експорту ЄС достатньою мірою, говорили про значно вищі цифри - від 18 до 90 млрд євро, що здається нам неправдоподібними», - йдеться в аналітичному документі.

Читайте також: Вперше в історії: Єврокомісія запустила санкції проти Польщі

Експорт у Росію знизився в 2016 році порівняно з 2013 роком на 47 млрд євро, однак взаємні санкції стали причиною лише близько третьої частини (від 23 до 43%) цього зниження, тоді як решта пов'язана з падінням цін на нафту, девальвацією і рецесією.

З іншого боку, очевидний факт, що частина зниження експорту в Росію була компенсована шляхом збільшення експорту в інші країни; тобто завдяки його переорієнтації. Експерти вважають, що близько 50% нереалізованого експорту в Росію знайшли свій шлях в інші країни, а по деяких товарних групах, зокрема в сільськогосподарському, машино- і автомобілебудівному секторах показник навіть значно вище. Цей аспект не враховувався в інших дослідженнях, наголошується в записці.

Читайте також: США наклали санкції ще на дві російські компанії

Був також проведений порівняльний аналіз впливу санкцій по окремих країнах-членах ЄС. В абсолютних цифрах найсильніше зниження експорту пережила Німеччина. Однак більш важливим є падіння експорту у відношенні до ВВП країни, і за цим критерієм найбільш сильно зачеплені виявилися три прибалтійські держави. У комбінації цих факторів ФРН лише 12-та у списку постраждалих країн. Як і можна було припускати, ефект санкцій тим відчутніший, чим ближче країна до Росії.

"Найменшої шкоди, відповідно, обмежувальні заходи завдали Греції або Португалії", - стверджують автори аналізу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-