Президент Румунії побоюється санкцій ЄС через

Президент Румунії побоюється санкцій ЄС через "поправки у правосудді"

Укрінформ
Президент Румунії Клаус Йоганніс не виключає, що проти його країни будуть застосовані санкції з боку Євросоюзу через внесення правлячою Соціал-демократичною коаліцією поправок в систему правосуддя.

Про це глава Румунії заявив під час брифінгу для преси, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У разі затвердження парламентом цих поправок, наявними будуть усі передумови для застосування до нас санкцій з боку Євросоюзу, як це сталося з Польщею", - заявив Йоганніс.

Глава Румунії не виключає, що ініціює всенародний референдум з цього питання. 

Як повідомляв Укрінформ, нині парламент Румунії приступив до обговорення ряду законодавчих поправок, які мають намір внести  в систему правосуддя, у тому числі і в Кримінальне законодавство. Частина поправок передбачає пом'якшення покарання для корупціонерів.

Читайте також: Вперше в історії: Єврокомісія запустила санкції проти Польщі

Відповідно до поправок, істотно обмежується право президента призначати суддів і прокурорів, а Юридична інспекція переводиться у підпорядкування міністрові юстиції (раніше ця структура підкорялася виключно Вищій раді магістрату). Поправками передбачено також обмеження в правах суддів і прокурорів, які будуть зобов'язані підкорятися парламенту.

Проти внесення поправок в систему правосуддя виступають і учасники акцій протесту, які щотижня проходять по всій країні. 

Раніше свою стурбованість поправками висловили представники Євросоюзу, а Держдеп США закликав румунських парламентарів відмовитися від цієї ініціативи.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-