Експерт розповів про російські

Експерт розповів про російські "лякалки" у Польщі

Укрінформ
Головним напрямом діяльності російської пропаганди в Польщі є польсько-українські відносини в історичній площині та підхід до України в цілому. Одним із напрямів є залякування поляків українськими трудовими мігрантами.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів кандидат політичних наук, президент варшавського Центру аналізу пропаганди та дезінформації, аналітик CyberDefence24.pl Адам Лельонек.

"Головний напрям, на якому працюють російські пропагандисти з польською аудиторією, – це історичні питання польсько-українських відносин та в цілому підхід до України. У Польщі є декілька інтернет-порталів, які напряму вкидають елементи, заздалегідь написані в Росії, або чітко дублюють щось, що має викликати негативну реакцію в суспільстві", - підкреслив Лельонек.

Він зазначив, що поширенням пропаганди займаються не класичні ЗМІ, а нішеві інтернет-портали, які віддзеркалюють переконання якоїсь групи людей. Натомість, ці люди потім переносять пропагандистські твердження як історичного так і геополітичного змісту у маси.

"Серед геополітичних тем, зокрема, у польському інформпросторі розповсюджується твердження, що ЄС чи Захід занепадають. Натомість, Росія – це захисник моралі, релігійних цінностей. І ніхто з реципієнтів такого типу інформації не бачить суперечностей у тому, що в Росії упродовж року офіційно виконується найбільше абортів, ніж будь-де. Для таких користувачів інтернету Росія і Путін є уособленням захисників християнства, захисників цивілізації від занепаду", - наголосив експерт.

Історичний аспект, за його словами, часто переплітається з іншими, наприклад, темою трудової міграції українців до Польщі. Відтак, вплив на емоції посилюється історичним контекстом.

"Наприклад, поляків лякають тим, що від українців іде загроза в питанні соціального захисту. Мовляв, у Польщі зросли б зарплати, якби не приїхав сюди понад мільйон мігрантів з України. У зв'язку з цим зарплати низькі через те, що українці працюють за менші гроші, ніж поляки. Однак, люди не задумуються, що така ж схема працює і проти них, адже свого часу до західних країн емігрували три мільйони поляків", - навів приклад експерт.

Він додав, що у Великій Британії агресія проти поляків-імігрантів є віддзеркаленням того, що поляки не хочуть бачити у себе. У Польщі ніхто цього не пояснює суспільству.

"Тому це полегшує роботу російській пропаганді, яка вміло працює з емоційним впливом на суспільство", - констатував експерт.

Лельонек зазначив, що російська пропаганда проводить у Польщі скоординовані операції на кількох рівнях - нішеві інтернет-портали, блогери, які їм симпатизують, а також польськомовна версія російського агентства "Спутник".

Читайте також: Кремль використовує демократичні здобутки в Україні як наші вразливості - МІП

Він підкреслив, що основними цілями, які перед собою ставить у Польщі російська пропаганда - це дестабілізація суспільно-політичного життя у Польщі, збільшення поляризації та поділів у суспільстві.

Експерт підкреслив, що російська пропаганда в Польщі проштовхує декілька лозунгів. Серед них є такі: "Не можна погіршувати відносини з Росією, оскільки НАТО нас не захистить, а ЄС розпадається", "Не можна довіряти союзникам", "Ми для українців лише інструмент досягнення ними своїх цілей", "Західна цивілізація наближається до колапсу", "США – це колос на глиняних ногах", "У наших сусідів – Німеччини, України чи Литви ворожі плани щодо поляків, усі вони – проти нас".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-