У Польщі прийняли скандальний закон щодо Верховного суду

У Польщі прийняли скандальний закон щодо Верховного суду

Укрінформ
Сенат Польщі в п'ятницю, 15 грудня, ухвалив остаточну редакцію законів щодо Верховного суду та Національної ради судочинства, проект яких запропонував президент Анджей Дуда.

Про це пише РІА "Новости".

Минулого тижня ці законопроекти прийняв Сейм.

Раніше президент Польщі наклав вето на прийняті парламентом закони про Національну раду судочинства (Krajowa Rada Sądownictwa, KRS) та про Верховний суд (Sąd Najwyższy), які викликали різку критику опозиції і масові акції протесту. Після цього він подав альтернативні версії цих законопроектів.

Читайте також: У Дуди заявляють про "потепління" з Україною

У відповідності з прийнятими парламентом поправками президента, проект закону про Верховний суд передбачає запровадження можливості вносити скарги на будь-яке судове рішення суду будь-якого рівня. У Верховному суді будуть створені нові підрозділи – палата надзвичайного контролю і публічних справ та дисциплінарна палата.

Читайте також: Єврокомісія запустить процедуру накладення санкцій на Польщу

Змінюється система виходу на пенсію суддів Верховного суду. Вік виходу на пенсію пропонується встановити на рівні 65 років з можливістю звернення на ім'я президента про продовження повноважень.

Як раніше повідомляло агентство, Європарламент 15 листопада зробив формальний крок для можливого позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС. В ухваленій резолюції Європарламент наголосив, що ситуація в Польщі свідчить про "чітку загрозу серйозного порушення" європейських цінностей, включаючи принцип верховенства права.

Читайте також: Лідери ЄС не змогли домовитися з питання мігрантів

Вже 20 грудня Єврокомісія розпочне процедуру введення в дію 7-ї статті договору про ЄС, яка передбачає можливе введення санкцій проти Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-