РЄ не має стати

РЄ не має стати "російським трофеєм" - європейські експерти

Укрінформ
Рада Європи не повинна стати "російським трофеєм", а держави-члени - "жертвами російського шантажу".

З таким закликом, у зв’язку з ситуацією щодо лобіювання повернення у січні російській делегації права голосу попри невиконання Росією жодної резолюції ПАРЄ, до членів Ради Європи звернулися європейські експерти. 

"Ми, мислителі сучасної Європи, закликаємо держави-члени Ради Європи не стати жертвою російського шантажу та не скасовувати санкції (включаючи призупинення права голосу в ПАРЄ) щодо Росії, введені після анексії українського Криму та військової агресії на Донбасі", - йдеться у зверненні із заголовком "Рада Європи не повинна стати російським трофеєм", під яким наразі поставили свої підписи 36 експертів з різних країн Європи.

В документі вказано, що жодне рішення, яке міститься в резолюціях ПАРЄ (за номерами та роками прийняття): 1990 (2014), 2028 (2015), 2034 (2015), 2063 (2015), 2067 (2015), 2112 (2016), 2132 (2016) та 2133 (2016) - не було виконано з боку РФ.

"Замість цього Росія перетворилася на шантажиста, призупинивши виплату двох третин своїх членських внесків до Ради Європи та бойкотуючи всі офіційні контакти та участь у Асамблеї", - сказано в заклику.

Читайте також: ПАРЄ розгляне проект резолюції щодо ситуації на сході України та в Криму

Підписанти наголошують, що незважаючи на резолюцію 2016 року, в якій вказано, що діалог може бути відновлений лише після "значного та очевидного прогресу в напрямку виконання (попередніх резолюцій)", ПАРЄ може переглянути власні зобов'язання та запросити Росію повернутися, тим самим скасовуючи санкції без жодного виконання умов з боку Росії.

"Ми вважаємо, що такий крок стане ганьбою для Ради Європи та відмовою від місії, яку вона взялася виконувати від часу свого заснування, майже 70 років тому", - вказано в документі.

Як відомо, вчора українські громадські організації закликали не допустити небезпечного прецеденту повернення Росії права голосу в ПАРЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-