Самі лише санкції не змусять РФ змінити поведінку - екс-міністр Чехії

Самі лише санкції не змусять РФ змінити поведінку - екс-міністр Чехії

Укрінформ
Захід, зіткнувшись з порушенням міжнародного права Росією, проявив слабкість, відповівши на агресію одними лише санкціями.

Про це в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу сказав екс-міністр оборони, екс-міністр закордонних справ Чеської Республіки Олександр Вондра.

«Обмежені санкції шкодять Росії недостатньо, щоб змінити її поведінку. Захід переграв сам себе і загнав себе в пастку, тому що одного разу йому доведеться відмовитися від санкцій, вони не назавжди», - сказав Вондра.

Він вважає, що Захід не зміг адекватно і симетрично відреагувати на анексію Росією Криму, тоді як повинен був відразу оголосити, що у відповідь на порушення Будапештського меморандуму він вважає себе вільним від зобов'язань, прописаних в Засадничому акті Росія - НАТО від 1997 року. «Але Захід не зважився зробити це і став уразливим», - вважає колишній політик.

Колишній чеський міністр переконаний, що Захід повинен вести політику з позиції сили, а не слабкості, він має бути в змозі стримати поведінку Росії до того, як вона почне діяти, грати в цій «шаховій партії» білими, а не чорними фігурами.

Читайте також: Прем’єр-мільйонер Бабіш не ризикуватиме заради РФ — екс-міністр Чехії

Він сподівається, що Росія не піде на повторення сценарію, який здійснила в Криму, проте закликає не довіряти повністю країні, яка дружньою не є.

В той же час, Вондра наполягає на необхідності стратегічного діалогу з РФ. Навіть у найважчі роки Холодної війни, коли Радянський Союз був найбільшим з ворогів, велися переговори між СРСР і Заходом. Він також з великим скепсисом відноситься до тверджень про те, що Росія може зруйнувати потужні західні демократичні інститути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-