Євродепутат вважає

Євродепутат вважає "заполітизованою" реакцію Угорщини на освітній закон України

Укрінформ
Угорщина має свої внутрішні причини так агресивно реагувати на мовні положення закону України про освіту, зокрема й у зв’язку з початком передвиборчої кампанії чинним прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Таку думку в інтерв’ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі висловив член Європарламенту від Литви Петрас Ауштревічус.

«Я бачив реакцію партії Орбана відносно цього закону. Вона дуже сердита і заполітизована. Переконаний, що це є складовою його політичної кампанії, яка стартувала в Угорщині напередодні наступних виборів», - вважає литовський політик.

Водночас він наголосив, що є прихильником інтенсивніших консультацій.

«Діти українських громадян повинні вільно володіти українською мовою. Інакше вони будуть ізольовані від подальшого просування у суспільстві. Це очевидно, що ми повинні вивчати державну мову. Як це найкраще забезпечити – це має бути предметом дискусії», - зауважив Ауштревічус.

Він також зазначив, що нині угорські депутати Європарламенту, особливо представники консерваторів, що представляють партію прем'єр-міністра Орбана, дуже активно критикують український закон про освіту.

«Україна потребує нашого розуміння і підтримки. Я вірю у подальші добросусідські відносин між Україною і Угорщиною», - наголосив литовський політик.

Читайте також: Українським лікарям відкрили доступ до баз Британського медичного журналу

Як відомо, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон про освіту, який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська.

В Угорщині, Румунії, Польщі висловили стурбованість через норми про мову навчання для представників національних меншин України.

Україна направила закон "Про освіту" на експертизу до Венеційської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-