Литовські депутати закликали Будапешт не заважати євроінтеграції України

Литовські депутати закликали Будапешт не заважати євроінтеграції України

Укрінформ
Екс-прем'єр Литви, парламентарій Андрюс Кубілюс ініціював звернення від Сейму Литви до угорських депутатів з проханням не блокувати рішення, які дозволили б Україні зблизитися з Євросоюзом.

Про це повідомляє портал Delfi

"Ми неприємно здивовані і навіть шоковані ультимативними заявами уряду з погрозами заблокувати зближення України з ЄС або НАТО, якщо Україна не змінить на вимогу Угорщини свій новий Закон про освіту, в якому окреслена і специфіка освіти осіб, які належать до національних меншин", - йдеться у зверненні.

Звернення, ініційоване Кубілюсом, одним з лідерів партії "Союз Вітчизни - Литовські християнські демократи", підписали 37 членів Сейму.

"Ми розуміємо, що питання освіти національних меншин, їх інтеграції в життя держави завжди особливо болючі і мають вирішуватися шляхом конструктивного діалогу. Ми бачимо зусилля України саме так вирішувати ці важливі проблеми", - йдеться у зверненні.

Читайте також: НАТО непокоять спроби Угорщини блокувати заходи України з Альянсом

У ньому також наголошується, що увага сусідньої з Україною країни до українського закону про освіту сама по собі не дивує, проте дивують "ультиматуми Україні, які висуваються владою Угорщини, з погрозами країні геополітичними наслідками, з погрозами тим, що Угорщина блокуватиме зусилля України з інтеграції в ЄС".

"Такі ультиматуми категорично неприйнятні, абсолютно не європейські і тим більше незрозуміліші, коли це йде від однієї з держав Центральної Європи. Ми всі добре знаємо, наскільки для нас, держав Центральної Європи і Балтії, геополітично була важлива наша власна інтеграція в ЄС", - заявляють литовські парламентарі.

У зверненні також піднімається питання, чи "дійсно Угорщина готова домагатися в Україні таких цілей, які збігаються з цілями (російського президента Володимира - ред.) Путіна".

Як повідомлялося, через безпідставну критику мовної статті українського закону про освіту Угорщина заявила про намір блокувати європейську і навіть євроатлантичну інтеграцію України. Зокрема, НАТО не включив у свій порядок денний засідання Комісії Україна-НАТО, яке ініціювалося на 6 грудня. У штаб-квартирі НАТО раніше також заявляли, що занепокоєні спробами Угорщини заблокувати євроатлантичну інтеграцію України через мовне питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-