У Берліні подискутували про революцію 1917 року

У Берліні подискутували про революцію 1917 року

Фото
Укрінформ
«Червона утопія. Як комуністичний експеримент сформував XX століття» - так назвали організатори подіумну дискусію, присвячену 100-річчю Жовтневої революції.

На захід, організований увечері 7 листопада в Історичному музеї Берліна, зібралося близько 500 осіб, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Якби не революція, якби не Ленін, який діяв не без допомоги німців, Росія розвинулася б у парламентську демократію з короною, за прикладом Швеції та Нідерландів», - розмірковував письменник Вольф Бірманн.

Читайте також: Як і чому в 2017 році Росія не відзначила сторіччя революції

Очевидно, говорячи про допомогу Німеччини, він мав на увазі розсекречені дані німецьких і радянських архівів, в яких прямо говориться про те, що головним закордонним спонсором революції жовтня 1917 року була саме Німеччина, яка кинула на повалення царя мільйони за нинішніми мірками євро. Кошти були виділені кайзером Вільгельмом II для того, щоб дестабілізувати і послабити Росію в Першій світовій війні.

Той факт, що країна була знекровлена цією війною, і дозволив дуже нечисленній меншості перемогти більшість, «дозволив терористам повалити колоса», - продовжував Бірманн. Невелика група радикально налаштованих людей, запустивши процес, змогла взяти владу за допомогою насильства і пропаганди.

«З абсолютно популістськими гаслами, популістською енергією», - погоджується керівник освітніх програм товариства «Меморіал» Ірина Щербакова. Трьома своїми обіцянками: земля - селянам! заводи - робітникам! влада - народу!, - Ленін пообіцяв швидке і просте рішення проблем, що було так зрозуміло, але ніколи так і не було втілено в життя.

"У 1917 році Росія втратила шанс і досі пожинає результати того путчу і багаторічної диктатури", - вважає Шербакова.

Про те, як використовують у Росії сьогодні історію, говорила журналіст тижневика Stern, автор книги «Світ Путіна» Катя Глогер. За її словами, в Росії сьогоднішньої її керівник Володимир Путін використовує «історію як інструмент і як зброю держави». Російський народ не може поглянути в обличчя історичній правді з її світлими і темними сторінками, але охоче займається «героїчною саможертовністю», особливо в тому, що стосується періоду Другої світової війни. А російські керівництво намагається під новими російськими прапорами примирити всіх – і червоних, і білих; і леніністів, і сталіністів у цьому «пост-західному, пост-демократичному світі».

Бірманн ж назвав Володимира Путіна «КГБшним царем», «офіцером КДБ з Дрездена», який дуже небезпечний не тільки для Росії, а й для світу.

Виставка «1917 рік. Революції. Росія і Європа», що відкрилася в Історичному музеї Берліна, триватиме до квітня наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-