Швейцарія визнала, що тестувала дрони на Голанських висотах

Швейцарія визнала, що тестувала дрони на Голанських висотах

Укрінформ
Міністерство оборони Швейцарії визнало, що відправляло персонал для тестування розвідувальних дронів на спірній території Голанських висот, захопленій Ізраїлем.

Про це повідомляє Reuters.

"Ті, хто був поінформований про цю діяльність, не усвідомлювали, що швейцарським чиновникам не можна бути там, а ті, хто знав про обмеження, не були поінформовані про заплановані заходи (на Голанах - ред.)", - йдеться в повідомленні міністерства.

Як зазначається, швейцарські посадовці тричі по кілька днів відвідували аеродром на Голанських висотах - в 2012, 2013 і 2015 роках, щоб спостерігати за тестовими польотами ізраїльських безпілотників Hermes 900, які Швейцарія купує за $ 265 млн.

Візити тривали декілька днів на території, яку Швейцарія не визнає частиною Ізраїлю, який захопив цей регіон у Сирії в ході Шестиденної війни в червні 1967 року.

Читайте також: Швейцарський музикант розповів про своє перше враження від України

Повідомляється, що про ці візити швейцарський МЗС нібито нічого не знав, а після того, як розкрилася правда, вони припинилися.

"Цей випадок шкодить авторитету Швейцарії в тому, що стосується всіх урядів у регіоні, які конфліктують з Ізраїлем", - сказав Тім Гульдіман, народний депутат від соціал-демократичної партії.

Як наголошує видання, це дуже чутливий удар по статусу європейської країни, як "чесного посередника" на Близькому Сході.

Голанські висоти  — плато і гірська місцевість на півдні Антилівану, в межах сучасного Лівану, Сирії, Йорданії, Ізраїлю. У 1973 Сирія зробила спробу повернути Голанські висоти під час Війни Судного Дня, але зазнала поразки. З того часу край перебуває під владою Ізраїлю. Ця територія була юридично анексована Ізраїлем в 1981 році, але анексія не визнана ні світовим співтовариством, а ні Радою Безпеки ООН. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-