Брюссель подумає над скороченням допомоги Туреччини на вступ до ЄС - Меркель

Брюссель подумає над скороченням допомоги Туреччини на вступ до ЄС - Меркель

Укрінформ
Тема відносин Євросоюзу з Туреччиною стала однією з основних у ході першого дня засідання Ради Європи в Брюсселі.

Про це розповіла канцлер ФРН Ангела Меркель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є різні акценти, але ми були єдині у двох речах: по-перше, в тому, що ми просимо Комісію урізати допомогу на вступ відповідальним чином, а по-друге, що ми можемо говорити не тільки про Туреччину, але і з Туреччиною, і в рамках яких ми можемо далі це робити", - сказала Меркель.

Вона пояснила, що має на увазі під "відповідальним": те, що матеріальна допомога від ЄС має йти не лише уряду, а й тим, "хто по-іншому уявляє собі розвиток Туреччини".

Меркель також розповіла, що не вносила на розгляд пропозицію про припинення переговорів з Туреччиною про вступ до ЄС, як обіцяла зробити в ході передвиборної кампанії. Вона визнала, що вже протягом деякого часу "цікавилася позицією своїх колег" і зрозуміла, що єдності, необхідної для прийняття рішень в ЄС, у цьому питанні не варто очікувати: європейські країни не готові "знищувати мости" з країною-важливим партнером, сусідом, членом НАТО, переговори про членство з яким веде багато років. При цьому про відкриття "нових розділів" переговорного процесу, в тому числі про розширення митного союзу, йтися у нинішніх умовах не може.

Читайте також: У Туреччині готують арешт видавничої групи за підозрою у зв'язках з Гюленом

У той же час країни ЄС чітко заявили, що "дуже цінують, визнають і підтримують" те, як багато Туреччина робить для сирійських біженців, і запевнили у готовності виконати свої діючі фінансові зобов'язання в рамках угоди Туреччина-ЄС та надати наступні 3 млрд євро в його рамках. Тут німецька канцлер була в перших рядах тих, хто ратував за це.

Як відомо, ЄС обіцяв Туреччині, як країні-кандидату, з 2014-го по 2020 рік 4,45 млрд євро, з яких перераховано 260 млн. Скорочення допомоги є одним з важелів тиску на уряд, вважають в Берліні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-