Парламент Грузії подолав вето президента і прийняв нову конституцію

Парламент Грузії подолав вето президента і прийняв нову конституцію

Укрінформ
Парламент Грузії подолав вето президента Георгія Маргвелашвілі за проектом конституційних змін і затвердив первинний варіант поправок.

Про це повідомляє "Новини Грузія".

Як наголошується, в ході сьогоднішньої позачергової сесії депутати голосували за мотивовані зауваження президента. Запропоновані зауваження підтримали 8 парламентаріїв, а проти виступили 110. Після цього було проведено голосування за початковий варіант поправок. Воно завершилося наступним чином: 117 голосів "за", "проти" - 7.

Слід зазначити, що в голосуванні не брали участь депутати «Єдиного національного руху», які залишили засідання на знак протесту.

Маргвелашвілі наполягав на тому, щоб у конституції з'явилися пункти про перехід до пропорційної системи парламентських виборів вже з 2020 року, скасування прямих виборів президента тільки після створення двопалатного парламенту, а також вимагав уточнити стандарти захисту свободи віросповідання і знизити кворум для Конституційного суду при прийнятті рішення про конституційність виборів.

Читайте також: Грузія хоче, аби ЄС став посередником у вирішенні конфлікту з Росією

До переліку зауважень також увійшли відмова від впровадження «системи бонусів» з 2024 року і відмова від заборону на участь виборчих блоків у виборах.

Застосуванню вето щодо конституційних поправок передували консультації президента з представниками «Грузинської мрії» і опозиційними партіями. Крім того, за кілька днів до цього остаточний висновок за проектом поправок до конституції Грузії опублікувала Венеціанська комісія.

Проект поправок є оновленим варіантом чинної конституції Грузії з низкою суттєвих змін. Країна переходить з напівпрезидентської форми правління на парламентську. Результатом цього буде скасування прямих президентських виборів і скорочення його повноважень. Водночас розширюються повноваження парламенту, в тому числі опозиційних фракцій вищого законодавчого органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-