Німецькі експерти: новий уряд істотно не змінюватиме політику щодо України

Німецькі експерти: новий уряд істотно не змінюватиме політику щодо України

Ексклюзив
Укрінформ
Експерти Німецької ради зовнішньої політики (DGAP) вважають, що новий уряд ФРН не стане істотно змінювати свою політику на українському напрямі.

Своїми прогнозами вони поділилися з кореспондентом Укрінформу в Німеччині.

"Звісно, Україна й особливо ситуація на Донбасі відіграватимуть свою роль в новому законодавчому періоді, де буде той самий канцлер, але ймовірно зміниться міністр закордонних справ", - говорить керівник програм Східної Європи і Центральної Азії в DGAP Штефан Майстер.

У разі, якби зовнішньополітичне відомство очолив лідер Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Крістіан Лінднер, відомий своїми пропозиціями "заморозити" кримське питання, все одно у короткостроковій і середньостроковій перспективі експерт очікує продовження курсу нинішнього канцлера ФРН Ангели Меркель, оскільки саме вона домінуватиме в цій темі.

При цьому він звертає увагу на нове в нинішньому бундестазі: праві популісти стали третьою за силою партією в Бундестазі, "а значить, вони визначатимуть за багатьма напрямками порядок денний своєю агресією і популізмом". "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") виступає проти антиросійських санкцій, за співпрацю з Москвою і вкрай критична по відношенню до України, наголошує Майстер. Оскільки така лінія має підтримку у відповідній частині німецького суспільства, це означає, що "дискурс про Росію та Україну буде більш поляризований та отруєний", - вважає він.

Водночас полегшити роботу канцлеру Меркель і майбутньому главі МЗС в питанні підтримки Києва могли б президент РФ Володимир Путін, якби пішов на якийсь компроміс (на що Майстер і багато інших експертів не надто розраховують), а також "якщо українські еліти виконають своє домашнє завдання щодо реформ".

Директор дослідницького інституту Німецької ради зовнішньої політики DGAP Даніела Шварцер пропонує подивитися, як розвиватимуться переговори з формування коаліції. У новому складі бундестагу, за її словами, є "два звучання, які мають значення": Християнсько-демократичний союз (ХДС), який отримав більшість, займає жорсткий тон щодо Росії, "АдН" відверто проросійська, Ліві - також, в СДПН і ВДП панують "помірковані тони". "Усе це, втім, не обов'язково означає, що буде зміна політики", - говорить Шварцер.

Вона звертає увагу і на такий важливий аспект, як позиція США. За її словами, "вкрай важливим" буде, як США позиціонуватимуть себе в питанні Росії. Досі Німеччина тримала дуже чітку лінію по Україні, але для нового уряду вирішальну роль відіграватиме те, чи буде ЄС залишатися в консенсусі з питання утримання санкцій і чи продовжуватимуть США підтримувати це. Якщо так, тоді Німеччина зможе продовжувати відігравати роль лідера в питанні конфронтації з Росією і щодо України, а також підтримки країни в процесі трансформації, говорить Шварцер.

Експерт у сфері озброєнь з цієї ж організації Крістіан Моллінг згоден з тим, що політика щодо України багато в чому залежатиме від того, якими виявляться партнери по коаліції, і від міжнародного розкладу сил. Він вважає нереальним, щоб частина коаліційного уряду в особі християнських демократів (партія Меркель) істотно змінили свою політику. Настрої міжнародних партнерів, зокрема в Мінському процесі і в "нормандському форматі", також не вказують на те, що відносно Росії позиція може зазнати сильних змін, оскільки досі немає серйозного руху вперед, і Росія не демонструє великого прагнення до "розвороту", до конструктиву.

Читайте також: День німецької єдності: Меркель визнала, що за 27 років вирішили не всі проблеми

Федеральний уряд усвідомлює, що "в питанні українського процесу йдеться про європейську безпеку, основоположні принципи європейського порядку безпеки (Паризької хартії), принципи ОБСЄ - все, що країни-учасниці, і Німеччина особливо, створили й гарантували", говорить Моллінг. Він нагадує, що Берлін, Захід несуть відповідальність, оскільки обіцяли Україні гарантії безпеки. "Потрібно повернути цю безпеку. Ця тема не буде схована під килим", - прогнозує він.

Говорячи про Лінднера, Моллінг висловив сподівання, що той "усвідомлює ефект власних слів і пам'ятає про те, що записано в його партійній програмі". А в програмі прописано невизнання анексії Криму.

Переговори про створення нової урядової коаліції, згідно з оцінками, будуть важкими, потребуватимуть більше часу, ніж зазвичай, і можуть затягнутися до початку наступного року. Найбільш імовірним варіантом є так звана "Ямайка" - ХДС/ХСС, ВДП і Зелені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-