Представники

Представники "Великої четвірки" закликають невідкладно реформувати Радбез ООН

Укрінформ
Глави МЗС країн G4 - Бразилії, Німеччини, Індії та Японії - на полях 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку обговорили реформу Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, заявивши про її невідкладність.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів, яка є в розпорядженні Укрінформу.

«Міністри G4 підтвердили необхідність якнайшвидшого проведення реформи Ради, в тому числі розширення (кількості) як постійних, так і непостійних її членів, вдосконалення методів роботи і представництва РБ, а також посилення ролі країн, що розвиваються, і основних вкладників в Організацію Об'єднаних Націй, з тим щоб зробити Раду безпеки більш легітимною, ефективною і представницькою», - йдеться в заяві.

У документі наголошується, що кількість держав-членів ООН зросла з 51 у 1945 році до 193 сьогодні, а нинішній склад Радбезу залишився колишнім. Міністри наголосили, що Рада повинна відображати сьогоднішні реалії, щоб мати можливість вирішувати складні завдання сучасності.

Читайте також: Чорногорія на Генасамблеї закликала реформувати ООН

Підписанти знову підтвердили свої зобов'язання щодо нових постійних членів реформованої Ради, а також підтримку кандидатур один одного.

Вони схвально висловилися про ініціативи щодо всеосяжної реформи, які було висловлено на 71-й сесії Генасамблеї, і наголосили, що прийшов час перейти до наступного етапу і почати переговори на основі тексту в ході нинішньої, 72-ї, сесії.

Алоізіо Нуньєс Феррейра, Зігмар Габріель, Сушма Сварадж і Таро Коно вітали зобов'язання Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша почати реформи, щоб зробити Організацію Об'єднаних Націй «придатною для життя у XXI столітті», і в зв'язку з цим нагадали про те, що елементом загальних зусиль щодо реформування Організації залишається реформа її Ради безпеки.

Керівники зовнішньополітичних відомств неодноразово обмінювалися думками про свою взаємодію та співробітництво з країнами-однодумцями, включаючи наради Групи друзів по реформі Ради безпеки, зазначається в заяві. Вони вважають обнадійливим той факт, що переважна більшість держав-членів підтримують початок переговорів з метою якнайшвидшого проведення реформи Ради Безпеки і що більшість держав-членів підтримують розширення обох категорій своїх членів.

Міністри погодилися з необхідністю виділення допомоги державам-учасницям Спільної позиції африканських країн.

Вони вітали прийняття 30 серпня 2017 року записки голови Ради безпеки (S / 2017/507) в якості конкретного кроку в напрямку вдосконалення методів роботи РБ і з задоволенням зазначили ініціативу Японії з перегляду цієї записки.

На закінчення дипломати знову заявили про свою рішучість заохочувати початок переговорів на основі тексту в ході 72-ї сесії Генасамблеї. Вони погодилися з необхідністю прискорювати діалог між «Великою четвіркою» та іншими країнами і групами однодумців, щоб надати додатковий імпульс таким переговорам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-