Берлін відповів Варшаві про репарації: це питання закрите

Берлін відповів Варшаві про репарації: це питання закрите

Укрінформ
У німецькому уряді знову нагадали Польщі про те, що її наміри вимагати репарації необгрунтовані. 

Про це сказав у п'ятницю офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"На наш погляд, це питання закрите і врегульоване і з правової, і з політичної точок зору", - сказав він.

Зайберт нагадав, що у серпні 1953 року Польща відмовилася від подальших репарацій, що було підтверджено неодноразово, зокрема в 1970 і в 2004 роках.

"З точки зору федерального уряду, немає жодного приводу для міжнародно-правової активності з метою ставити під сумнів відмову від репарації від 1953 року", - сказав представник уряду. Він запевнив, що Німеччина чітко дотримується і виконує свої міжнародні зобов'язання, і свого часу виплатила репарації за безчинства, вчинені нацистами, у тому числі в Польщі.

Читайте також: Польща має вимагати репарації від Німеччини і Росії - маршалок Сейму

Представник німецького уряду також відзначив, що 1 вересня 1939 року Німеччина, націонал-соціалісти напали на Польщу, розв'язавши Другу світову війну, і почали скоювати "страшні злочини проти польських сусідів, які ми, німці, не повинні забувати і ніколи не забудемо". За його словами, не можна не цінувати те, що маючи за плечима таку історію, Німеччина і Польща змогли стати хорошими сусідами і партнерами.

Напередодні глава польського уряду Беата Шидло чітко заявила про те, що її країна і народ мають право вимагати від Німеччини виплат. До цього з подібними заявами, хоча і не такими чіткими, виступали й інші високопоставлені політики РП. Проте для офіційного звернення потрібне рішення Сейму. Вимоги можуть оцінюватися в 840 млрд євро.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-