Додон видав наказ: без його дозволу військові більше не зможуть виїхати з країни

Додон видав наказ: без його дозволу військові більше не зможуть виїхати з країни

Укрінформ
Президент Молдови Ігор Додон ініціював процедуру відставки заступника міністра оборони Георге Галбура за порушення ним наказу верховного головнокомандувача Збройними силами країни.

Про це Додон заявив під час брифінгу, що відбувся в Кишиневі, у зв'язку з участю молдавських військовослужбовців в міжнародних навчаннях в Україні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"За порушення наказу верховного головнокомандувача мною дані вказівки почати процедуру відставки заступника міністра оборони Молдови, про що я проінформував і прем'єр-міністра Павла Філіпа. Окрім цього, я дав вказівку почати службове розслідування відносно тих, хто порушив указ президента і поїхав на навчання в Україну. Проти цих осіб, згідно із законодавством, будуть вжиті відповідні заходи, аж до їх пониження у військових званнях", - заявив Додон.

Президент звернув увагу на те, що в п'ятницю, 8 вересня, ним також було підписано указ, що забороняє виїзд молдавських військовослужбовців за межі країни (для участі в навчаннях, стажуваннях та інших місіях) без письмової згоди верховного головнокомандувача.

"Ніхто з військовослужбовців відтепер не має права покидати територію Республіки Молдова без письмової згоди президента як верховного головнокомандувача", - зазначив Додон.

Читайте також: Додон має намір покарати військових за участь у навчаннях Rapid Trident в Україні

Як повідомлялося, раніше Додон заборонив молдавським військовослужбовцям брати участь в міжнародних навчаннях Rapid Trident-2017, які проходять в Україні з 7 по 23 вересня.

Проте урядом було прийнято окрему постанову, відповідно до якої військовослужбовцям було дозволено виїхати в Україну.

Президент Молдови, у свою чергу, заявив, що призупиняє це рішення уряду, керуючись наданими йому Конституцією повноваженнями верховного головнокомандувача Збройними силами країни.

Експерти в області конституційного права, у свою чергу, підкреслюють, що рішення президента про призупинення постанови уряду не має юридичної сили, оскільки спір між урядом і президентом може бути врегульовано лише рішенням Конституційного суду.

З лютого 2017 року посада міністра оборони Молдови залишається вакантною. Обов'язки глави оборонного відомства виконує заступник міністра Георге Галбура.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-