Варшава може зажадати від Німеччини $1 мільярд репарацій

Варшава може зажадати від Німеччини $1 мільярд репарацій

Укрінформ
Польща повинна ретельно проаналізувати та вийти з ініціативою щодо сплати Німеччиною, а також, можливо, й Росією, репарацій за втрати, завдані країні у XX cторіччі.

Про це заявив заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі радіо RMF.FM 

“Ми повинні серйозно порозмовляти з німцями і спільно подумати, як вийти з цієї ситуації (сплати репарацій). Як оцінити факт, що на польсько-німецькі відносини падає тінь німецької агресії 1939 року і невирішені після війни питання”, - сказав Ващиковський.

За його словами, польський уряд готує свою позицію на переговори з Берліном з цього приводу. 

Глава МЗС Польщі зауважив, що сума репарацій, яку Варшава може вимагати від Берліна, може становити більше мільярда доларів.

У випадку репарацій від Росії, яка є правонаступницею СРСР, Ващиковський зазначив, що справа є “неоднозначною” і її також ще не вирішено. 

“Упродовж багатьох років справу не було однозначно вирішено в юридичному плані, і у зв'язку з цим це вимагає серйозного аналізу, обдумування і рішення, яке виходить за рамки повноважень міністра закордонних справ”, - констатував польський міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні цього року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням, чи може зараз Польща вимагати від Німеччини сплати репарацій. Після цього глава польського уряду Беата Шидло зазначила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни. 

Читайте також: Росія має виплатити Польщі репарації — заступник міністра юстиції РП

Кілька днів тому політики правлячої партії PiS заявили, що росіяни також повинні нести відповідальність за те, що вони зробили Польщі в XX столітті. Зокрема, політик PiS Ян Мосінський нагадав, що радянська Росія в 1921 році підписала з Польщею Ризький договір, який завершив польсько-більшовицьку війну. Він передбачав виплату Росією Польщі 30 млн рублів у золоті, що ніколи не було зроблено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-