Росія має виплатити Польщі репарації — заступник міністра юстиції РП

Росія має виплатити Польщі репарації — заступник міністра юстиції РП

Укрінформ
Росія разом із Німеччиною також повинна виплатити Польщі репарації за завдані шкоди.

Про це під час прес-конференції у Сеймі заявили політики правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), зокрема заступник міністра юстиції Польщі Патрик Які, передає кореспондент Укрінформу.

“Росіяни також повинні нести відповідальність за те, що вони зробили Польщі”,- заявив Які.

Він наголосив, що Росія є правонаступницею СРСР, а тому потрібно проаналізувати, як поступити із зобов'язаннями Росії по Ризькому договору 1921 року.

Політик PiS Ян Мосінський нагадав, що радянська Росія в 1921 році підписала з Польщею Ризький договір, який завершив польсько-більшовицьку війну. Він передбачав виплату Росією Польщі 30 млн рублів у золоті, що ніколи не було зроблено.

Читайте також: Польща не відмовлялася від німецьких репарацій за Другу світову - Міноборони РП

Заступник міністра юстиції Які підкреслив, що за величезні знищення у Польщі в роки Другої світової війни відповідає Німеччина, яка ніколи не заплатила офіційній Варшаві за відбудову країни. Відтак, значні кошти йшли на відновлення країни, а не економічний розвиток.

“Польща зараз була б у два рази сильнішою в економічному плані. Якщо б не ці знищення, то ми усі заробляли б удвічі більше, тобто як на Заході. Ми ніколи за це (знищення) не отримали жодних коштів”,- наголосив заступник міністра юстиції, підкресливши, що за це відповідальність несе Німеччина.

На переконання польських провладних політиків, необхідно сісти за стіл переговорів з німцями і визначити, яким чином здійснити ці воєнні репарації.

Як інформувало агентство, у серпні цього року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням, чи Польща зараз може вимагати від Німеччини сплати репарацій. Після цього глава польського уряду Беата Шидло зазначила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-