Польща не відмовлялася від німецьких репарацій за Другу світову - Міноборони РП

Польща не відмовлялася від німецьких репарацій за Другу світову - Міноборони РП

Укрінформ
Польща в жодному документі ніколи не відмовлялася від німецьких репарацій за втрати, завдані країні в роки Другої світової війни.

Про це в ефірі телеканалу TVP.INFO заявив глава Міністерства національної оборони Польщі Антоній Мацеревич.

“Не було жодного документа (про відмову від репарацій). Складно таким документом назвати статтю в газеті “Трибуна народу” (видання у комуністичній Польщі) чи заяву радянської влади від імені Польщі”,- заявив Мацеревич.

Він зазначив, що німецькі експерти помиляються, коли стверджують, що Польща свого часу відмовилася від репарацій. Зокрема, видання “Frankfurter Allgemeine Zeitung” повідомило, що за запитом заступника голови Бундестагу Йоганнеса Сінгхаммера аналітичні служби німецького парламенту підготували відповідну довідку. У ній стверджується, що польські вимоги щодо репарацій втратили чинність у момент підписання угоди “2+4” (договір 1990 року про об'єднання Німеччини між ФРН та НДР з одного боку та США, СРСР, Францією та Великою Британією з іншого). Як стверджують німецькі експерти, тоді Польща не закликала включити в цю угоду пункт про виплату репарацій, відтак відмовляючись від них.

Читайте також: У Польщі наполягають на репараціях від Німеччини за Другу світову

Міністр Мацеревич зауважив, що Польща вимагала участі у московській конференції “2+4” в 1990 році, але їй у цьому було відмовлено.

Глава Міноборони Польщі також покритикував польську опозицію, яка наполягає, що висунення вимог щодо сплати репарацій лише шкодять польсько-німецьким стосункам.

Як інформувало агентство, у серпні цього року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням, чи Польща зараз може вимагати від Німеччини сплати репарацій. Після цього глава польського уряду Беата Шидло зазначила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-