Варшава відкинула закиди Брюсселя у порушенні верховенства права

Варшава відкинула закиди Брюсселя у порушенні верховенства права

Укрінформ
Законодавчі зміни у сфері судочинства у Польщі відповідають європейським стандартам, а застереження з боку Єврокомісії є безпідставними.

Про це йдеться у відповіді МЗС Польщі на лист Єврокомісії від 27 липня, в якому Брюссель попросив Варшаву розтлумачити сумніви щодо відповідності змін у судовій системі демократичним стандартам, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

“У відповіді на лист польська сторона підкреслила, що здійснювані законодавчі зміни, головною метою яких є реформа судової системи країни, відповідають європейським стандартам і зростаючим суспільним очікуванням у цій сфері, а тому вони безпідставно викликають занепокоєння в Єврокомісії”, - йдеться у документі.

Читайте також: Шидло назвала заяву Макрона про самоізоляцію Варшави "зарозумілою"

Водночас у МЗС підкреслили, що процедура контролю верховенства права, яку ЄС ввів у дію щодо Польщі у січні 2016 року, викликає застереження у РП. У польському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що ЄС не повинен оцінювати законодавчі ініціативи ще до їх затвердження.

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія наприкінці липня вирішила дати Польщі місяць на розв'язання проблем, пов'язаних із прийняттям законів у сфері судочинства. В іншому випадку Брюссель пообіцяв ввести негайне застосування щодо Варшави 7-ї статті договору ЄС, який не виключає накладення на країну санкцій. Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс тоді висловив задоволення з приводу того, що президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з чотирьох законів (Про Національну раду судочинства і Верховний суд), покликаних змінити судову систему РП. Водночас він зазначив, що два інші прийняті та підписані президентом закони (Про суди загальної юрисдикції і раніше - про Конституційний суд) викликають у Єврокомісії занепокоєння. Відтак Брюссель ретельно слідкуватиме, чи їх реалізація не загрожуватиме верховенству права в Польщі. У випадку підтвердження таких побоювань чиновники обіцяють відразу реагувати.

Намагання влади у Польщі швидкими темпами змінити закони про функціонування судової системи країни викликали у липні значні суспільні протести.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-