Спецслужби ФРН розслідують зв'язки німецької партії з Росією

Спецслужби ФРН розслідують зв'язки німецької партії з Росією

Укрінформ
Німецькі спецслужби розслідують можливі зв'язки правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" з Росією.

Про це повідомляє видання ZEIT.

«Німецькі спецслужби мають відомості про те, що Росія використовує цільовим способом екстремістів правого спрямування і політиків "Альтернативи для Німеччини" для того, щоб узаконити політику Кремля в самопроголошених республіках колишнього Радянського Союзу», - йдеться в статті.

Читайте також: Поставлена крапка в справі швейцарського шпигуна в Німеччині

Члени АдН, зокрема, були спостерігачами на виборах у Східній Європі. Поїздки туди, за даними видання, були оплачені у тому числі й кремлівськими організаціями. В центрі всієї цієї активності стоїть Німецький центр євразійських досліджень в Берліні, утворений в 2016 році головним редактором ультраправого журналу «Zuerst!» Мануелем Оксенрайтером спільно з функціонером АдН Маркусом Майєром. Оксенрайтер впродовж декількох років організовує місії спостерігачів зі складу депутатів цієї партії в земельних парламентах (ландтагах) в сепаратистські регіони, наприклад, на Донбас і в Нагорний Карабах.

Читайте також: Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу

З 2014 року щонайменше 11 парламентаріїв від Альтернативи для Німеччини брали участь у таких неофіційних спостережних місіях, «надаючи спірної російської зовнішньої політики вигляд легітимності», - йдеться в матеріалі. Оплачували ці місії частково проросійські уряди цих регіонів або близькі до Кремля «мозкові центри».

Важливу роль у цьому грав співзасновник Німецького центру євразійських досліджень, Матеуш Піскорскі, який був арештований в минулому році в Польщі як підозрюваний російський агент. Німецькі спецслужби мають відомості про те, що принаймні одного з організованих Піскорським поїздок до Криму керували російські спецслужби, або, принаймні, значно впливали на неї.

Читайте також: У Німеччині впевнені, що надійно захистили свої вибори від хакерів

Про це Федеральне відомство з охорони конституції ФРН і Федеральна розвідувальна служба доповіли у відомство канцлера ФРН. У доповідній записці, на яку посилається ЗМІ, йдеться, що уряд у Москві цілеспрямовано вибирає партії з правого табору, які виголошують популістські цілі і виступають за хороші відносини з Росією.

"Псевдоспостереження за виборами є суперечливим; критики звинувачують російський уряд в тому, що він хоче узаконити з допомогою присутності західних спостерігачів результати референдумів у регіонах, де є проросійські уряди", - йдеться в статті.

Віце-президент Європейського парламенту Александер Граф Ламбсдорф, зокрема, критикує депутатів від АдН, заявляючи, що своїми візитами вони «перетворюються на маріонеток російського уряду».

АдН вже довгий час звинувачують у співпраці з російським урядом. Голова партії Фрауке Петрі в лютому їздила в РФ на запрошення уряду Москви. За її зустрічі з радикально налаштованими російськими політиками вона тоді піддалася різкій критиці вдома.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-