Директор CEPS: Ефект російських контрсанкцій проти ЄС дорівнює нулю

Директор CEPS: Ефект російських контрсанкцій проти ЄС дорівнює нулю

Укрінформ
Підбиваючи підсумки трьох років існування контрсанкцій, введених Росією у відповідь на європейські санкції, експерти CEPS прийшли до висновків, контрсанкції швидше і насамперед нашкодили самії Росії.

Про це заявив Даніель Грос з брюссельського аналітичного Центру вивчення європейської політики CEPS, пише DW.

"Ясно, що якщо з допомогою ембарго відрізати свою країну від найдешевшого постачальника, можна тільки програти. І саме так було у випадку з російськими контрсанкциями на європейські продукти харчування", -сказав він.

За його словами, Росія програла тому, що в результаті санкцій впала купівельна спроможність російських споживачів... "Особливо в тому, що стосується продуктів харчування. Це добре видно по тому, як знизився індекс купівельної спроможності, розрахований саме з урахуванням продуктової корзини. Логічно, адже європейські продукти були найдешевшими і якісними, їх довелося замінювати більш дорогими. У результаті російські родини виявилися змушені витрачати на них більше, що знизило їх купівельну спроможність", - підкреслив експерт.

Читайте також: Путін заявив, що РФ повинні залишити 755 дипломатів США

Грос зазначає, що контрсанкції зачепили експорт продуктів харчування. "Але тут звертає на себе увагу, що європейські виробники виявилися, судячи з усього, дуже гнучкими. Тому що в цілому експорт продуктів харчування з ЄС зовсім не постраждав, він виріс. Іншими словами, європейці зуміли компенсувати втрату російського ринку через нарощування експорту в інші країни. Тому вартість російських контрсанкций для європейських виробників практично дорівнює нулю", - підсумував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-