Росія ризикує залишитися під санкціями на роки - екс-міністр фінансів Кудрін

Росія ризикує залишитися під санкціями на роки - екс-міністр фінансів Кудрін

Укрінформ
Заступник голови економічної ради при президенті РФ, екс-міністр фінансів Олексій Кудрін вважає, що Росія ризикує залишитися під західними санкціями на довгі роки, що обмежить зростання економіки та інвестицій і збільшить розрив країни зі світом.

Про це він сказав в інтерв'ю Reuters.

«Я бачу вплив санкцій в перспективі - Росії буде складніше виходити на зовнішні ринки, складніше отримувати нові ніші на світових ринках в умовах, коли є політична недовіра між державами. В умовах збереження санкцій позитивне зростання буде якийсь час. Але воно буде настільки невеликим - не більше ніж 2,0%, яких недостатньо для того, щоб Росія повернулася в число провідних економічних держав», - сказав Кудрін.

Особливий акцент він зробив на тому, що «має бути упевненість, що санкції не посилюватимуться і в перспективі почнуть знижуватися». Інакше, за словами Кудріна, «поведінка інвесторів, насамперед російських, буде обережнішою, потрібного ефекту ми не отримаємо і не вийдемо на заплановане зростання». А це, у свою чергу, означатиме «дуже повільне зростання рівня життя, зниження ролі Росії в світі, зменшення її конкурентоспроможності тоді як інші країни швидше нарощуватимуть свої можливості», сказав він.

Читайте також: Росія може вислати 35 американських дипломатів у відповідь на санкції - Ъ

У будь-якому разі, визнав Кудрін, «економічні умови для того, щоб Росія інтегрувалася в світову економіку, діставала доступ на світові ринки, отримувала достатній обсяг нових технологій, звичайно, погіршалися». Це призводить до демотивації, зменшенню чинників зростання.

«Як це було в попередні роки, в найближчих 6-7 років ми можемо не помітити погіршення в сфері продуктивності і розвитку технологій. Але зрештою, оскільки інші будуть рости швидше, ми це побачимо, але вже складно буде щось змінити», - зазначив він.

Водночас Кудрін висловлює надію на те, що збільшення розриву Росії з рештою світу «може бути частково компенсоване реформами, вікно можливостей для яких відкриється після виборів президента в 2018 році».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-