Німецький бізнес стурбований

Німецький бізнес стурбований "санкційним" законопроектом США

Укрінформ
Після досить негативної реакції офіційного Берліна відносно схваленого Палатою представників конгресу США законопроекту щодо санкцій проти низки країн, у тому числі Росії, свою настороженість висловлюють і структури бізнесу.

Зокрема, ставлення до питання Східного комітету німецької економіки висловив у четвер його виконавчий директор Міхаель Хармс, повідомляє кореспондент Укрінформу у Берліні.

"Ми вважаємо, що таке змішування санкційного режиму для досягнення зовнішньополітичної мети та підтримки власного бізнесу абсолютно неприйнятні", - заявив Хармс.

Німецьких бізнесменів, за його словами, дуже турбує та частина законопроекту, яка стосується можливих санкцій проти будь-яких енергетичних трубопровідних систем, що йдуть з Росії. Тому що це стосується не лише North Stream-2, додав він і привів дані: у Росії є 90 експортних трубопроводів, енергетичних систем, із яких багато йдуть до 13 країн, серед них 5 європейських (не рахуючи транзитні).

"Є багато ринків, яких потенційно це може стосуватися. І це може торкатися не лише будівництва нових трубопроводів, але і модернізації, ремонту і підтримки вже існуючих", - сказав Хармс. Він відзначив, що в Європі це може зачепити, зокрема, німецькі та австрійські, а також польські і латвійські проекти. "Потенційно це могло б торкатися і українського трубопроводу", - відзначив Хармс, але він і сам не думає, що це буде зроблено.

Виконавчий директор комітету підкреслює, що з обмеженням конкуренції ціни на газ "однозначно піднімуться". Німеччина ж виступає якраз за лібералізований і відкритий газовий ринок. "Чим більше проектів у нас є, тим більше буде конкуренції, тим більше енергетичної безпеки і тим нижчі ціни", - заявив Хармс і закликав не політизувати проект  North Stream-2, відкидаючи припущення про те, що він створює риски для енергозабезпечення країн Східної Європи.

Читайте також: Трамп підпише законопроект про нові санкції щодо Росії - AP

"Це не завдання американського уряду або Європейської комісії вирішувати, який картельний трубопровід хороший, а який поганий. Вони повинні зробити гарне спільне регулювання, а про те, який трубопровід будувати, вирішують компанії", - заявив він.

Німеччина і Євросоюз вже чітко висловили своє відношення і попередили, що Європа залишає за собою можливість відповідних заходів. Наразі важливо вести інтенсивний діалог з американськими партнерами, відзначає Хармс. Але якщо законопроект буде ухвалений у такому вигляді і здійснений, то він не виключає торгових заходів у відповідь з боку ЄС. Втім, висловлювання "торгова війна" при цьому він вважає "занадто сильним" і сподівається, що до такого не дійде.

"Ніхто не може бажати собі економічного конфлікту між ЄС і США. Тому ми сподіваємося, що екстратериторіальне застосування санкцій США на європейську економіку вдасться відвернути", - сказав Хармс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-