Качинський-політик є

Качинський-політик є "дуже поганим" для Польщі - Туск

Укрінформ
Лідер партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський з політичної точки зору є чимось поганим для Польщі.

Про це в інтерв'ю телеканалу tvn24 заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

“Не вперше трапляється така ситуація, коли якусь особисту травму (смерть брата, екс-президента Лєха Качинського - ред.) він намагається перекласти на інших.  Мені його шкода як людину,  але як політика вважаю його чимось дуже поганим і не корисним для Польщі і польських емоцій, які зросли на небувало високий рівень”,- заявив Туск.

За його словами, сьогодні у Польщі відбувається не судова реформа, а “відбирання незалежності у судів”. 

Читайте також: Сенат Польщі схвалив судову реформу попри протести

Президент Євроради наголосив, що політичні наслідки для Польщі в ЄС з огляду на зміни у судовій системі є “чимось очевидним”, наголосивши, що репутація Польщі в Європі сильно постраждала від дій чинної влади. 

Туск закликав президента Польщі Анджея Дуду, аби він “не ігнорував людей” і не робив погано для Польщі, натякаючи на потребу накласти вето на закони про судову систему.

Як інформувало агентство, партія PiS змінила три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є спробою підпорядкувати судову владу виконавчій. Відтак, тепер закони повинен підписати або накласти на них вето президент Дуда. 

Упродовж останніх кількох днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Натомість, у Варшаві відповіли, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-